Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknad

33 år i förhandlings­rummen – nu tackar näringslivsbossen för sig

Det började med ett starkt intresse för arbetsrättsfrågor som ledde honom till den yttersta makten på svensk arbetsmarknad. När Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson nu går i pension kan han se tillbaka på ett yrkesliv fyllt av såväl konflikter som samförstånd – alltid i dispyt eller dialog med motparten, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Arbetsmarknadsfrågorna berör alla och det var det som gjorde att jag blev intresserad från början, säger Peter Jeppsson.

Efter flera decennier i den så kallade Svenskt Näringslivs-sfären, där han bland annat har varit vd för Svensk Handel och det som numera heter Transportföretagen, är det nu dags för sista arbetsdagen.

Vad är de största skillnaderna mellan nu och när du kom till näringslivet?

– En stor skillnad är en mycket lägre facklig anslutningsgrad. Och det är inte bra alls, för företagen vill ju ha någon på arbetsplatsen att kunna prata med och förhandla med, säger Peter Jeppsson till Arbetsmarknadsnytt.

– Många tror ju att vi i arbetsgivarorganisationerna tycker det är bra att facken är svaga, men så är det ju inte. Det är bra med starka och representativa fack. Det ger en mycket bättre lokal dialog, säger han.

Vad vill du ska hända på arbetsmarknaden framöver?

– Det måste ske förändringar i den lagstiftningsexplosion som var på 70-talet och som i huvudsak gäller fortfarande, säger han och trycker särskilt på LAS och bristen på rörlighet på arbetsmarknaden. Återigen är det inte minst konkurrens utifrån och alla snabba förändringar som gör att han menar att det är angeläget.

Väl medveten om att många av de utmaningar som finns på arbetsmarknaden inte går att lösa på en eftermiddag så hoppas han ändå att fack och arbetsgivare förr eller senare ska kunna komma överens om de viktigaste frågorna och att arbetsmarknaden ska bli mer flexibel.

Transportsektorn har genom åren genomgått många konflikter och hot om konflikter. Peter Jeppsson menar att Transportarbetareförbundet är ett stridbart fackförbund och att det har blivit många tuffa fajter genom åren.

En av de största utmaningarna under åren i Transportföretagen och även sedan han för drygt tre år sedan kom till Svenskt Näringsliv har handlat om ett helt annat fackförbund. Att bli vd för Transportföretagen var att få alla konflikter med Hamnarbetarförbundet i knät.

– Jag vet inte hur många gånger som vi har hanterat problemen i hamnarna och försökt komma till rätta med dem, säger han.

– Det är något väldigt stort som har hänt nu, när Hamnarbetarförbundet har tecknat kollektivavtal, fortsätter han.
Men det är inte hans största seger. Den inträffade redan 1999. 16 000 busschaufförer strejkade. I stort sett alla bussar i Sverige stod stilla. Orsaken var en konflikt mellan fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna. Facket satte bilden att busschaufförer inte fick möjlighet till kisspauser och att de ibland till och med tvingades använda blöjor i tjänsten.

– Helt uppenbara dumheter som folk köpte och media pumpade på med.

Efter två veckors strejk, med Peter Jeppsson i tv-soffor varje morgon, lyckades arbetsgivarna vända bilden och skriva avtal. Strejken var över.

– Då gjorde vi en överenskommelse som var bättre för oss och sämre för Kommunal än vad de hade blivit erbjudna tidigare av medlarna, säger Peter Jeppsson, som menar att det här var en av hans största segrar.

Strejken har gått till historien som kisspauskonflikten.

Toppnyheter

Tove Fall i SVT Helgstudion. SVT
undefined

Över 160 000 svenskar deltar i coronastudie via app

Fler än 160 000 svenskar deltar i en global studie av covid-19 som görs via en app, säger Tove Fall, molekylärbiolog vid Uppsala universitet, i SVT Helgstudion.

Deltagarna rapporterar in vad som skulle kunna vara coronasymptom i appen för att hjälpa forskarna att få en bättre bild av spridningen av covid-19.

– Från den informationen kan vi göra en sannolikhetsberäkning på hur troligt det är att den personen skulle testa positivt för covid-19. Något som slår oss är att det finns en stor variation i Sverige, säger Fall, som hoppas att så många som möjligt laddar ner och börjar använda appen.

För närvarande har man omkring 3,7 miljoner användare över hela världen.

2 tim
Thomas Wahlberg TT
undefined

Uppmanar studenter att ta ansvar: ”Måste skärpa sig”

Privata fester och mottagningar riskerar att öka spridningen av det nya coronaviruset.

På flera håll i landet har medier rapporterat om att smitta misstänks ha spridits när studenter samlats i det fina vädret.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, känner inte till några fall i den egna regionen men menar att det är svårt att nå den yngre gruppen.

– Det är de som nu faktiskt kan vara med och späda på den här smittspridningen. De måste också verkligen skärpa till sig, säger han till Göteborgs-Posten.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Peter Eriksson (MP). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eriksson om krisfonden: ”Misskött sina budgetar”

Sverige har sagt nej till det tysk-franska förslaget om att EU ska upprätta en krisfond innehållande flera hundra miljarder euro, till största delen bidrag, för att hjälpa medlemsländerna ur krissituationen.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger i Ekots lördagsintervju att Sverige har ”gjort sin läxa” när det kommer till statsfinanserna och håller fast vid den svenska linjen om att bidragsdelen av krisfonden bör minskas .

– Det känns naturligtvis lite tufft att svenska skattebetalare ska betala till de länder som har misskött sina finansiella affärer och statsbudgetar.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Bilder från protesterna i Portland, Oregon/Kö i Queens, New York. TT
Trumps Amerika

Analys: I krisen bör Trump ena – inte söka konflikter

President Donald Trump borde stötta och komma med lösningar i ett läge där 100 000 amerikaner dött i covid-19, 40 miljoner är arbetslösa och gatorna står i brand, skriver AP:s Julie Pace i en analys.

Men i stället för att försöka ena nationen fortsätter han att söka konflikter och uttrycker sig så grovt om protesterna mot polisvåldet att Twitter sätter en varning på inlägget, konstaterar hon.

Jonathan Allen på NBC drar slutsatsen att Trump till skillnad från andra amerikanska presidenter inte verkar intresserad av att lugna sin nation. I stället tycker han att presidenten verkar se möjlighet att i samband med protesterna plocka politiska poänger hos både vita väljare och afroamerikanska inför valet i höst.

2 tim
Protester i Minnesota TT
undefined

Drygt 50 demonstranter gripna – militära styrkor redo: ”Oerhört farligt här”

Drygt 50 personer har gripits i samband med protesterna mot polisvåld i Minneapolis i Minnesota, skriver CNN. Under natten har protesterna, plundringarna och bränderna fortsatt efter att tusentals brutit mot utegångsförbudet.

– Situationen är oerhört farlig här, säger guvernören Tim Walz vid en pressträff tidigt på lördagsmorgonen.

Efter order från president Donald Trump har Pentagon förberett militära styrkor som är redo att sättas in.

I Houston, Texas, har närmare 200 demonstranter gripits. Även i städer som Denver, Los Angeles och Atlanta har det varit stundtals våldsamma protester under natten.

4 tim
Bild från protesterna i Oakland, Kalifornien. Noah Berger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna sprider sig över USA – polis ihjälskjuten

Protesterna mot polisvåld efter att George Floyd i måndags dog under ett polisingripande fortsätter att sprida sig som en löpeld över USA.

I Oakland, Kalifornien, skottskadades två polisanställda vid Federal Protective Service (FPS) på fredagskvällen, den ene dog av sina skador. FPS lyder under USA:s inrikesdepartement och arbetar med säkerhet och brottsbekämpning.

Under natten har situationen i Portland, Oregon, eskalerat.

– Det pågår ett fullskaligt upplopp här, säger borgmästaren Ted Wheeler till NBC.

Georgias guvernör Brian Kemp har utfärdat undantagstillstånd efter att protester i centrala Atlanta blivit våldsamma, skriver ABC News.

På fredagskvällen drabbade demonstranter och polis samman på Manhattan och i Brooklyn i New York.

Idag 04:21
Läs mer om Trumps Amerika
Demonstranter samlades utanför USA:s konsulat i Hongkong efter Donald Trumps besked på fredagen.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Kinas nya politik

Hongkong om USA-beslut: Falska och felaktiga grunder

USA:s beslut att dra tillbaka Hongkongs speciella handelsstatus har tagits på ”totalt falska och felaktiga grunder”. Det säger Hongkongs justitieminister Theresa Chang, enligt Reuters.

Beslutet – som presenterades av president Donald Trump i går – kommer efter att Kina infört nya regler i Hongkong, som enligt kritiker innebär att Hongkong förlorat sitt självstyre.

Säkerhetsminister John Lee menar att Washingtons beslut inte kommer att stoppa de nya lagarna från att komma på plats.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas genom att på något sätt hota Hongkong-regeringen, eftersom vi tror att det vi gör är rätt, säger han enligt Reuters.

5 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA ska avveckla Hongkongs handelsstatus

Hongkong är inte längre självständigt, och USA kommer att avveckla den särskilda behandling i bland annat tullfrågor som staden har åtnjutit. Det säger Donald Trump på en pressträff.

– Kina har lämnat systemet med ”ett land, två system” och i stället infört ”ett land, ett system”, säger han.

Han lämnade också beskedet att USA kommer att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Inför pressträffen fanns få detaljer om vad Trump skulle prata om. En farhåga var att USA skulle lämna fas 1-avtalet med Kina. Kort inför talet gick Bloomberg ut med uppgifterna att USA inte skulle röra avtalet.

De amerikanska börserna som återhämtat sig och närmat sig nollan inför talet vände ner när Trump började tala, men återhämtade sig och vände upp när beskedet kom.

Igår 20:42
Arkivbild: Ann Linde Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde: Svenska krav kan ge kinesisk motreaktion

Om Sverige som enda land i EU lyfter frågan om sanktioner mot Kina så finns en risk att Kina reagerar negativt. Det säger utrikesminister Ann Linde, rapporterar Direkt.

Uppdraget från EU-nämnden var att vid mötet be att EU:s utrikestjänst ska börja titta på åtgärder som inkluderar sanktioner, mot bakgrund av Pekings agerande i Hongkong.

– Det fanns inget stöd för det. Inget annat land var i närheten, säger Linde enligt Direkt.

Igår 15:13
Läs mer om Kinas nya politik

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer