Kenan Habul, Jasenko Selimovic och Dunja Mijatović. TT
Utrikes

25 år sedan Srebrenica: ”Vi gjorde nästan ingenting”

Flera skribenter publicerar texter med anledning av att det i i dag är 25 år sedan folkmordet Srebrenica i östra Bosnien inleddes, det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.

Dunja Mijatović, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, skriver i Deutsche Welle att Srebrenica angår oss alla, och att kampen mot folkmordsförnekelse är det bästa sättet att förhindra att något liknande sker igen.

Jasenko Selimovic, aktuell med boken ”Sarajevo – minnen från en belägring”, skriver att västvärldens skuld är stor. ”Med undantag för Haag-tribunalen gjorde vi nästan ingenting. Det är därför det kan upprepas igen”, skriver han i DN.

Minst 8 000 i huvudsak muslimska män och pojkar dödades av bosnienserbiska styrkor under tio dagar. Fortfarande hittas varje år kroppar som inte identifierats.

Journalisten Kenan Habul skriver i Sydsvenskan om hur påfallande få som var involverade har trätt fram och att ”de holländska FN-soldaterna som skulle skydda staden var för få, för dåligt utrustade, för rädda.”

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer