Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Förtroendet för regeringen och myndigheterna dyker: ”Något är på väg att hända”

Förtroendet för regeringen sjunker med elva procentenheter till 48 procent i en ny Sifo-mätning, skriver Expressen.

Men det är inte bara regeringen som minskar i förtroende – tappet syns även hos myndigheter. Folkhälsomyndighetens siffror minskar från 78 till 70 procent.

– Det här är en ny signal – något är på väg att hända, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, som anser att det här kan vara ett tecken på att krisens första fas nu är över, vilket innebär att man inte sluter upp bakom ledarna på samma sätt som tidigare.

Undersökningen bygger på 700 intervjuer gjorda mellan 21 och 27 maj.

2 tim
Illustrationsbild/Lena Hallengren TT
undefined

Ledare: S kommer snart att vara ett krisparti på nytt

Socialdemokraternas hantering av coronakrisen är fokus för flera av fredagens ledarsidor.

Medvinden för S i opinionen lär brytas när vardagen återvänder, skriver Expressens osignerade ledare. I texten pekar man bland annat på coronastrategin som ett skäl till att partiet lär gå en svår framtid till mötes.

”Varför testas så få i Sverige? Varför sade regeringen att beredskapen var god när det inte stämde? De kritiska frågorna blir bara fler.”

DN:s ledarsida är inne på samma spår och skriver att socialminister Lena Hallengren (S) försöker avsäga sig ansvaret för brister i Sveriges beredskap.

”Regeringen hade behövt agera med kraft i stället för att komma med först tomma ord, därefter bortförklaringar”, lyder ett av resonemangen.

Även Sydsvenskans ledare ställer sig på flera punkter kritisk till den svenska coronahanteringen, men anser att en utredning om regeringens agerande i nuläget skulle kunna öka trycket ytterligare på vården och omsorgen.

3 tim
Läs mer om Opinionsläget
Sjöstedt och kristersson. Arkiv. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Majoritet för krav på kommission före sommaren

Frågan om att en coronakommission ska tillsättas snarast kommer att tas upp av Moderaterna i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka. Det säger M-ledaren Ulf Kristersson till TT.

– Regeringen har skapat ytterligare oklarheter genom att säga att regionerna svarar för all testning. Det är olyckligt att man fått den osäkerheten, säger Kristersson efter mötet med Stefan Löfven.

Nu finns en klar riksdagsmajoritet för kravet. KD, L, C och SD har också uttryckt stöd för att en kommission tillsätts innan sommaren. Även V öppnade under fredagen för detta.

– Vi har hittills sagt att vi vill vänta till hösten, men vi lägger ingen prestige i det, säger Partiledaren Jonas Sjöstedt till Expressen.

i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka.

13 min
Anna Söderström, hälso- och sjukhusdirektör, och Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklart om ökningen av fall i Västsverige är ”tillfällighet”

Efter en längre periods nedgång har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg de senaste dagarna sett en ökning av antalet patienter som behandlas för covid-19.

– Vi får se om det här är något som är på gång att röra sig uppåt eller om det är en tillfällighet, säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på en pressträff.

Det märks också en ökning av det totala antalet bekräftade fall av smitta, vilket enligt Wahlberg kan hänga ihop med att provtagningar har börjat göras på vårdcentraler.

Han varnar invånarna för att slappna av.

– Det är väldigt viktigt att vi är medvetna om att det pågår en smittspridning i Västra Götaland och alla våra kommuner, säger han.

Totalt har Västra Götalandsregionen 5 480 bekräftade fall av covid-19 och 511 människor dött.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
CNN:s reporter Omar Jimenez. Skärmdump CNN
Trumps Amerika

CNN:s journalister gripna vid protester i Minneapolis

CNN:s reporter Omar Jimenez har tillsammans med sin producent och fotograf gripits av polis när de rapporterade från protesterna i Minneapolis, Minnesota, rapporterar CNN.

Gripandet skedde när teamet var i direktsändning och Jimenez försattes med handfängsel och fördes bort. Filmkameran, som var igång, fortsatte att filma under själva gripandet.

Protesterna efter att George Floyd dödades efter ett polisingripande i måndags har eskalerat, både i Minneapolis och resten av landet.

20 min
Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Trump kan inte ”stänga ner” sociala medier

USA:s president Donald Trump har inte makten att reglera eller ”stänga ner” sociala medier, uppger juridiska experter för AP och Reuters. Presidentordern han skrev under i går kommer därför inte att påverka de lagliga förutsättningarna för sociala medier-företag som Facebook och Twitter.

Enligt Jack Balkin, juridikprofessor på Yale-universitet, är det inte ens poängen utan Trumps syfte är att skrämmas. Daphne Keller, expert på internetjuridik, säger till Reuters att presidentordern är ”95 procent politisk teater”, en retorik utan juridisk grund och utan juridisk påverkan.

2 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu en Trump-tweet får varning: ”Glorifierar våld”

Ännu ett inlägg på Twitter av USA:s president Donald Trump får en varningsmarkör. Det är en tweet om protesterna mot polisvåld i Minneapolis, Minnesota, som ”glorifierar våld”, enligt sociala medier-jätten.

I inlägget står bland annat att ”när plundringen börjar, så börjar skjutandet”.

Den nya varningsmarkören kommer efter att Donald Trump under torsdagen skrev under en presidentorder om att ändra sociala medier-lagarna. Tidigare i veckan satte Twitter för första gången en varning på en Trump-tweet om poströstning.

3 tim
Läs mer om Trumps Amerika
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Storsatsningen på elfordon

Så mycket sparade Markus, 40, på att välja elbil

Elbilsägaren Markus är trött på myten om att elbilar lämpar sig bäst för stadsbor.

– Jag skulle säga att elbil är optimalt för den som kör 15-20 mil om dagen, säger han till Aftonbladet.

Kalkylen, som utgår från elbilen VW E-Up och alla dess omkostnader under olika tidsperioder, talar för sig själv, menar han.

Kör du 1 000 mil om året så måste du ha elbilen i extremt många år för att det ska bli billigare än bensinversionen. Men kör du längre än så finns chansen att inom fyra år göra en bättre affär med en elbil.

– Kör man långa sträckor som jag gör så är elbil helt fantastiskt. Om jag har bilen i fem år så har jag sparat ungefär 200 000 kronor i drivmedel samt ytterligare en massa på service. Men bor du i stan och kör kort sparar du aldrig in merkostnaden av en elbil, säger Markus.

Ett krav är dock att man kan ladda bilen hemma och inte bara ute på vägarna.

– Ja, elbilar i dag är bara relevant om man kan ladda hemma.

Markus heter egentligen något annat.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Även elektrifiering går bäst utan socialism ”

Europa har kört förbi Kina vad gäller investeringar i eldrivna fordon och batterier.

För att driva på utvecklingen är det viktigt att bygget och driften av strukturen runt elektrifieringen av fordonsflottan drivs av marknaden och inte staten, skriver DI:s ledarskribent Lotta Engzell-Larsson.

En för stor statlig inblandning i till exempel laddinfrastruktur kan vara hämmande eftersom industrin avvaktar för länge i väntan på att staten ska agera.

Att regeringen och januaripartierna till exempel föreslår en Elektrifieringskommission, som ännu inte är tillsatt, kan ta för lång tid. Det är fordonsindustrin som bör driva på utvecklingen om tempot ska öka.

"Staten ska i första hand bidra till omställningen genom att vara framsynt när det gäller att skapa effektiva regelverk och skatter", skriver Engzell-Larsson.

3 tim
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Finansminister Magdalena Andersson. Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Svenska BNP-siffror bättre än väntat i första kvartalet

Sveriges BNP steg med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal, skriver Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med samma kvartal 2019 steg BNP med 0,4 procent.

Siffrorna var bättre än analytikerna hade väntat sig. Enligt Infronts prognosenkät väntades BNP ha minskat med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal. SCB skriver att ett positivt nettobidrag från nettoexporten räddade negativa siffror från övriga poster.

SCB:s snabberäknade indikator från den 5 maj visade att BNP sjönk med 0,3 procent under kvartalet och steg 0,5 procent i årstakt.

4 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Branscherna som vinner på pandemin – ”helt galet”

Fritidsbranschen fick sig en rejäl törn i spåren av coronapandemin. Men en månad senare, vid påsk, svängde det om rejält, rapporterar DI.

Nu tecknar flera båtåterförsäljare bilden av en helt hysterisk kundsanstormning där populära modeller tar slut och begagnade båtar vänder i dörren.

– Det gick från att vi fick höja checkkrediten och försökte skjuta på fakturor till att det blev helt galet, säger Joakim Mellkvist, vd för Marine Store.

– Det ser mycket ljusare ut nu än för en månad sedan, säger båttilverkaren Nimbus vd Jan-Erik Lindström.

Liknande trend ses hos cykelåterförsäljaren Sportson där köptrycket har lett till att extrapersonal rekryteras för att hinna ta emot den nya tillströmningen av kunder.

Även golftillbehör och hemmaträning går som tåget, skriver tidningen.

– Vi ser en vilja att aktivera sig mer, säger Anders Andrén, presskontakt på XXL.

3 tim
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
undefined

Svenskar köper pool under pandemin som aldrig förr

Det råder poolboom i Sverige, skriver Dagens Industri. Poolåterförsäljaren Folkpool går mot ett nytt rekordår 2020 med god marginal och Poolstore med.

– Nu säljer vi all time high varje månad och har ökat omkring 45-50 procent under året jämfört med ifjol, säger Poolstores vd Daniel Regnér till DI.

En förklaring är att intresset för utomhusaktiviteter ökat markant under våren och att allt fler svenskar planerar en så kallad ”hemester”.

6 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Danmarks statsminister Mette Frederiksen/bilder visar långa köer till Danmark från Sverige. TT
undefined

I dag väntas danskt besked om gränsen mot Sverige

Danmarks regering väntas i dag ge besked om huruvida gränsen mot Sverige öppnas eller inte.

För Sveriges del står mycket på spel. Det handlar inte bara om sommarturism och resor, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter, skriver TT.

Från svenskt håll märks en irritation över att danskar kunnat resa fritt över sundet. Danskar har kunnat gå på krogen i Malmö eller njuta av svensk natur medan hemlandet varit nedstängt.

Inom dansk politik är debatten intensiv. Flera oppositionspartier har krävt att man ska öppna mot Tyskland och Norge men inte Sverige, något som politiker i Malmö slagit tillbaka mot med argumentet att dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

Idag 04:09
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler döda i covid-19 än svenska siffrorna visar

Sannolikt har fler dött i covid-19 i Sverige än de 4 220 dödsfall som registrerats. Hittills finns ytterligare 1 000 dödsfall som utgör så kallad överdödlighet, rapporterar DN.

– En del av de 1 000 kommer att kunna härledas till covid-19. Men hur mycket högre antalet blir vet vi inte, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hon säger att det alltid kommer att finnas ett mörkertal i dödssiffran men att en del av dödsfallen kommer att kunna kopplas till coronapandemin i efterhand.

Idag 05:00
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt