Stockholm, arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

20 av 43 styckmord har skett i Stockholms län

Stockholms län är överrepresenterat som gärningsplats när det gäller styckmord, visar den första svenska kartläggningen i sitt slag på 30 år. Bakom kartläggningen står Riksmedicinalverket. 43 fall mellan åren 1991 och 2017 har gåtts igenom, skriver TT. 20 av dem har skett i Stockholms län.

Denise Guggenheimer, ST-läkare inom rättsmedicin och en av studiens författare, tror att styckning är vanligare i Stockholm eftersom trängseln i storstadsregionen gör det svårare att göra sig av med en kropp obemärkt.

Fakta

Fyra styckningsmotiv brukar nämnas i forskningen. Det allra vanligaste i studien var defensiv styckning. Det näst vanligaste var offensiv styckning, som har sadistiska inslag; därefter aggressiv styckning, där övervåld vid mordet resulterar i styckning. Inget fall av så kallad nekromanisk styckning, där gärningsmannen vill spara en trofé, hittades i den svenska studien.

Källa: Rättsmedicinalverket

Toppnyheter

M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Moderaterna vill strama åt arbetskraftsinvandringen

Moderaterna planerar att lägga ett förslag om att drastiskt minska arbetskraftsinvandringen, säger partiledaren Ulf Kristersson till DI.

Bland annat vill Kristersson se över regeln som innebär att en person kan komma till Sverige för ett deltidsjobb med 13 000 kronor i månadslön – och samtidigt ta med sina familjemedlemmar utan att de säkrat försörjning.

– Omedelbart får man till exempel se att det är försörjningskrav på anhöriga till arbetskraftsinvandrare som kommer hit, säger han.

Han anser också att enklare jobb som exempelvis bärplockning bör gå till personer som redan bor i Sverige.

32 min
Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Låt inte LO diktera villkoren för arbetskraftsinvandring”

Socialdemokraterna ror dit LO:s vilja bor, skriver krönikören Birgitta Ohlsson i Arbetsmarknadsnytt. Hon oroas över att LO får allt för stort inflytande över arbetskraftsinvandringen i en tid där kompetensbristen är det största tillväxthindret bland småföretag.

”Icke-socialistiska partier – borgerliga, liberala, konservativa och gröna – måste visa större ideologiskt självförtroende än att låta LO diktera svensk arbetsmarknad. Och trots att socialdemokraterna i riksdagsutskott uttryckt en önskan om att kompetensutvisningar ska upphöra så händer ingenting”, skriver Ohlsson.

Hon fortsätter:

”Vill vi verkligen tillbaka till åren före 2008, då arbetstillstånd beviljades för personer från länder utanför EU endast i de yrken där LO definierade arbetskraftsbrist?”

2 tim
Sveriges regler om arbetskraftsinvandring infördes av Fredrik Reinfeldts alliansregering. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alliansens linje om arbetskraftsinvandring nära spricka

Det är inte bara KD som vill skärpa de liberala reglerna om arbetskraftsinvandring, även andra gamla allianspartier vacklar, skriver SvD.

Sveriges generösa regelverk för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt. Behovsprövningen mot arbetsmarknaden avskaffades och det är numera företagen själva som avgör om personal behöver rekryteras från utlandet. Medan flyktingpolitiken skärptes kraftigt i samband med den stora flyktingvågen 2015, har det liberala regelverket för arbetskraftsinvandring i huvudsak bestått, skriver SvD.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till systemet och justitieminister Morgan Johansson vill låta en utredning hitta lösningar på problemen.

Nu syns också en omsvängning hos den gamla Alliansen. KD och M vill skärpa de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring. Liknande tankar finns hos L, skriver SvD.

10 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Ilskan växer mot elskatten – närmare 50 procent av priset

Flera konsumentgrupper som Elskatteupproret och och Skattebetalarna rasar mot elskattens effekter på hushållens ekonomier. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har skatten fyrdubblats och står nu för omkring 45 procent av elpriset, skriver Dina Pengar.

Dessutom väntas nya höjningar av skattepriset redan nästa år i samband med att regeringen inför en årlig indexering av elskatten.

Vidare kan den gröna skatteväxlingen bidra till ytterligare höjningar längre fram.

Enligt Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet, är det missledande att hävda att skatten finns av miljöskäl då regeringen på andra sidan subventionerar elcyklar, säger elcyklar, elbilar med mera.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördröjd brexit håller uppe elpriserna i Sverige

Elpriserna kommer att bli högre i vinter på grund av att brexit skjuts upp ytterligare. Det rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att Storbritannien fortsätter vara med i systemet för handel med utsläppsrätter i EU, vilket håller uppe efterfrågan och därmed priset på el.

– Ja, vi har ju sett att priserna på utsläppsrätter har blivit högre som en följd av fördröjningarna av brexit och det påverkar spotpriserna på elmarknaden, säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå till SR Ekot.

Brexit är dock långt ifrån den faktor som påverkar elpriset mest. Vädret och den svaga krona är andra faktorer som påverkar priset.

29 okt
Läs mer om Elpriserna
Stefan Löfven.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Löfven kan tänka sig minskad vetorätt i EU

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att minska vetorätten inom EU:s utrikespolitik.

Under framförandet i riksdagens EU-debatt pekade han på att kravet på enhällighet mellan medlemsländerna i utrikes- och säkerhetspolitiken är en styrka , men lätt kan leda till långdragna processer.

– Vi märker att det tar för lång tid att komma fram till ett beslut, säger Löfven på en presskonferens efter EU-debatten.

Regeringen vill därför överväga att gå från enhällighet till kvalificerad majoritet när det gäller mänskliga rättigheter och internationella konflikter.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

25 år sedan Sverige sa ja till EU – så ser svenskarna på unionen idag

Det har gått 25 år sedan den svenska folkomröstningen om EU. Den 13:e november 1994 gick svenskarna till valurnorna för att ta ställning till EU-medlemskap. En knapp majoritet, 52,3 procent röstade för, 46,8 nej, 0,9 röstade blankt.

Hur har synen på EU förändrats under de åren som Sverige varit en del av EU? Göran von Sydow, som är statsvetare och direktör för det statliga europapolitiska institutet Sieps, menar att den svenska opinionen rört sig delvis i motsatt riktning mot andra länders opinioner i EU-frågan.

Igår 10:35
Läs mer om EU:s framtid
Hillary och Bill Clinton och Donald Trump.  TT
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Röken skingras fort – men stanken blir kvar

Riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump delar landet i två – och det är troligt att det är två olika verkligheter som kommer att manglas ut i tv-apparaterna i kväll. Det skriver LA Times James Rainey i en analyserande text inför de första öppna utfrågningarna.

Han resonerar att det är få amerikaner som med egna ögon kommer att bevittna utfrågningarna, och istället behöver de förlita sig på å ena sidan Fox News och å andra MSNBC.

På den senare kan du förvänta dig en bild av Trump som ”en fara utom kontroll som hotar amerikanska friheter”. Och om du zappar till Fox är bilden av Trump snarare den av en ”djärv och sanningstalande ledare som utsätts för en statskupp”.

Politicos John Harris frågar sig vad kostnaden kan bli för de republikaner som i dag försvarar Trump. Det finns enligt honom all anledning att tro att yngre republikaner i decennier framöver kommer att få svara på frågan ”hur agerade du under Trump-eran”.

Harris drar en liknelse till riksrättsprocessen mot Bill Clinton, som han själv bevakade: ”Jag kan vittna om att 21 år inte är så lång tid som det verkar. Röken skingrades snabbt – men stanken varade mycket länge.”

3 tim
Donald och Melania Trump.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

I dag inleds utfrågningarna i tv: ”Maffiametoder” eller en ”häxjakt” mot Trump?

Riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump går in i en ny fas när representanthuset i dag inleder de tv-sända utfrågningarna av vittnen. De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare.

I fokus är huruvida Trump begick ett allvarligt brott när han i somras i ett samtal bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda demokraten Joe Bidens son. Det är också två totalt olika bilder som målas upp av Demokraterna och Republikanerna.

Att be Ukrainas president om ”en tjänst” är maffiametoder, enligt demokraten Adam Schiff, som också är ordförande i representanthuset.

Trump har å sin sida kallat Schiff för en "dubbel-korrupt politiker”.

Först ut att höras är USA:s chargé d'affaires i Ukraina William Taylor samt den högt uppsatte UD-tjänstemannen George Kent. Båda har tidigare frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina att genomföra utredningen, skriver Politico.

Att utfrågningarna tv-sänds sker delvis efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn i arbetet.

Idag 09:31
William Taylor.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraterna presenterar lista med åtta nya vittnen

Demokraterna har presenterat en lista med ytterligare åtta personer som kommer att vittna i de öppna utfrågningarna i riksrättsprocessen mot Donald Trump som startar i dag.

I dag har William Taylor, amerikansk toppdiplomat i Ukraina, och George Kent, tjänsteman på utrikesdepartementet, kallats till utfrågningarna, rapporterar AFP.

Samtliga av de nya vittnena har redan frågats ut i förhör som skett bakom stängda dörrar om vad de visste om Trumpadministrationens kontakter med Ukraina.

Tidigare har det republikanska partiet riktat kritik mot att Demokraterna ratat de vittnen som de krävt skulle frågas ut.

Idag 05:14
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Morgan Johansson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Morgan Johanssons hårda M-kritik: ”Följer efter SD”

Justitieminister Morgan Johansson (S) riktar skarp kritik mot att Moderaterna valt att stödja Sverigedemokraternas krav på en misstroendeomröstning mot honom.

– Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet, nu är det svansen som viftar med hunden när man ser hur de följer efter SD, säger han till Aftonbladet.

Under dagens EU-debatt i riksdagen krävde både M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson att Johansson skulle avgå eftersom man menar att han misslyckats med att vända utvecklingen med grova brott.

Omröstningen kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.00. Det står dock på förhand klart att Johansson kommer att klara sig eftersom både C, L och V kommer att rösta emot.

2 tim
Serkan Köse, Esma Yagci och Ulf Kristersson. Pressbilder/TT
undefined

S-debattörer: Sluta med cirkusen, Ulf Kristersson

Moderaternas beslut att stödja misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson är osmakligt, skriver S-politikerna Serkan Köse och Esma Yagci på Aftonbladets debattsida.

Debattörerna tycker att M-ledaren Ulf Kristersson ägnar sig åt populism i sina uttalanden om dödsskjutningarna i Malmö. De påpekar att Kristersson först krävde blocköverskridande samtal mot gängvåldet – och sedan hoppade av.

”När möjligheten fanns att visa en enad front mot gängkriminaliteten och hitta lösningar, avstod Moderaterna till fördel för politiskt spel”, skriver de och uppmanar M-ledaren att sätta stopp för den ”politiska cirkusen”.

1 tim
Illustrationsbild 50080 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisförstärkningen har börjat komma till Malmö

Efter den senaste tidens våldsamma händelser i Malmö har polisen i region Syd begärt förstärkning – och nu har hjälpen från övriga landet börjat komma, rapporterar Ekot. Det rör sig i ett initialt skede om 30 poliser från övriga landet som bistår Malmöpolisen med bland annat utredningsverksamhet och arbetet mot gatulangning.

– Förstärkningen har börjat komma och mer kommer den närmaste tiden, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till radion.

I början av veckan beslutade Nationella operativa avdelningen, Noa, om att inleda den nationella insatsen ”Operation Rimfrost” som ett svar på den senaste tidens händelser.

2 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Nyamko Sabuni.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sabuni vill fundera över flera delar i januariavtalet

L-ledaren Nyamko Sabuni menar att man borde fundera ett varv till på flera av punkterna som ligger till grund för januariavtalet eftersom det innehåller mycket ”ogenomtänkt politik”.

– Jag kommer inte att dra mig för att kritisera när jag ser att det håller på att gå snett, säger hon i en intervju med DN.

Sabuni betonar dock att partiet kommer att vara lojal med januariavtalet som paket.

Som exempel på punkter som hon tycker borde förhandlas om lyfter hon reformen av Arbetsförmedlingen och öppnar där för att se över tidsplanen.

3 tim
Arkivbild. TT
undefined

Uppgifter: Sabuni rör sig bort från Stefan Löfven

Nyamko Sabuni (L) kan vara på väg att manövrera sitt parti bort från Socialdemokraterna och närmare Moderaterna, enligt uppgifter till Expressen.

Efter L-ledarens utspel om att hon vill ha med M för att partiet ska säga ja till regeringens satsning på snabbtåg har Miljöpartiet ilsknat till. Det nämns som ett av flera exempel på när L hamnat i konflikt med övriga partier i regeringssamarbetet.

Flera källor som tidningen talat med menar att Sabuni har sjösatt en ny linje där det sakpolitiska ska styra partiets riktning och att den statsministerkandidat som står närmast ur det perspektivet ska få L:s stöd.

Gruppledaren Johan Persson säger däremot att det inte finns någon tanke på att januariavtalet inte skulle fullföljas.

3 okt
Läs mer om Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer