Mostphotos
Den svenska arbetsmiljön

16 tips som gör dig lyckligare på jobbet

Har du svårt att känna dig lycklig på jobbet? Lugn, då är du inte ensam. Bara 13 procent av alla upplever att de är lyckligt engagerade i sitt arbete.

Men det kan finnas en bra anledning att tillhöra den senare gruppen. Till skillnad från deras olyckliga kolleger känner sig dessa 36 procent mer motiverade, sex gånger mer stimulerade och dubbelt så produktiva.

Här ger sajten Entrepreneur 16 tips på hur du kan finna lycka på jobbet:

1. Kom ihåg: Du bestämmer över din egen lycka

I slutändan är det du som avgör om du ska fortsätta med jobbet du vantrivs med eller om det är dags att byta jobb. Det kan låta självklart, men det är värt att påminna sig om detta då och då.

2. Oroa dig inte för saker du inte kan kontrollera

Även om det är bra att känna till utvecklingen i handelskriget mellan USA-Kina eller hur den ryska aggressionen växer mot västvärlden så är det viktigt att skapa en distans till allt detta. En lycklig person låter sig inte tappa fattningen för saker som ligger klart utanför ens arbetsuppgifter.

3. Jämför dig inte med andra

Låt inte din egen känsla av självbefinnande och tillfredsställelse rubbas av andras åsikter eller egna framgångar. Om du verkligen vill vara den som bestämmer över din egen lycka så bör du ta andras åsikter med en nypa salt.

4. Belöna dig själv

När du jobbar hårt, unna dig själv små belöningar. Studier visar att det kan göra dig mer generös, trevlig och lycklig. Dessutom kan det göra dig mer produktiv och detaljinriktad i ditt arbete.

5. Träna under arbetsveckan

Att röra på sig minst 10 minuter om dagen kan vara tillräckligt för att bli bättre på att organisera tiden, humöret och prestationen. Känner du att du inte har tid, kanske det är dags att ändra prioriteringarna. Fördelarna med att röra på sig är alltid fler än nackdelarna.

6. Undvik att döma andra och sprida rykten

Även om du kan känna ett visst rus av att fälla dömande kommentarer om någon annan, så är det bara tillfälligt. I längden skapar det i stället skuldkänslor och illamåendekänslor. Vad skulle du tycka om att någon sa samma saker om dig?

7. Välj dina strider

En emotionellt intelligent person kan noggrant välja ut vilka strider som är värda att ta och vilka som lämnar dig i dåligt skick och gör dig olycklig.

8. Var sann mot dig själv

Håll hårt i ditt morala kompass. Även om det kan verka frestande av tumma på dina egna värderningar ibland, undvik detta. I längden kan det få dig att känna dig ångerfull, otillfredsställd och omotiverad.

9. Rensa skrivbordet

Det kan verka banalt. Men med tanke på de många timmar du spenderar framför skrivbordet så bör du göra det till en lycklig plats. Vare sig det är bilder på din familj, en planta eller en prispokal.

10. Hjälp någon annan

Att vara hjälpsam mot andra är en win-win situation. En studie från Harvard visar att de som hjälper andra är 10 gånger mer benägen att bli mer fokuserad på jobbet och 40 procent med benägen att få en befordran.

11. Hitta ett flyt

Att hitta ett flyt, eller "flow" på engelska, är att hamna i ett tillstånd där du är fullkomligt uppslukad av ett projekt så till den grad att du glömmer bort tiden och andra distraktioner.
Det leder till ökad produktivitet och lycka, men hjälper dig också att skapa ett positivt momentum där du utvecklar nya kunskaper. Försök sätta upp mål och skapa en skräddarsydd formel som gör att du kan uppnå detta tillstånd.

12. Le och skratta mera

Forskning visar att de som drar på mungipan kan bryta en negativ sprial och vända sin dag till det positiva. Det spelar inte ens någon roll om det är ett genuint leende. Det gör dig ändå gladare, visar studier från Mannheim University i Tyskland.

13. Undvik negativa personer

Det är skillnad på att uttrycka sympati för någon som klagar och att falla in i en negativa spiral hos en obotlig pessimist. Se till att dra en tydlig gräns och distansera dig från den sistnämnde.

14. Ta inte dig själv på för stort allvar

Var inte rädd för att visa din sårbarhet. Att våga skratta åt dig själv kan göra dig lycklig och förbättra din prestation. Det handlar om att balansera sitt självförtroende med ett bra sinne för humor och ödmjukhet.

15. Vad tacksam över det du har

I stället för att snöa ner dig i att saker inte har gått som du önskade, ta tid på dig att reflektera över de positivta sakerna i livet. Detta minskar risken för stress. Det kan också boosta ditt humör, din energi och ditt självbefinnande.

16. Ha en positiv syn på framtiden

En optimistisk inställning till framtiden gör dig inte bara lyckligare, det förbättrar också prestationen och tron på din egen förmåga. Medvetandet har en dålig vana att minnas det förflutna som någon bättre än nuet. Låt dig inte luras av detta. Våga tro på att bättre saker väntar runt hörnet.

Toppnyheter

Partiledardebatten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten

”Politiska landskapet en ny terräng för partiledarna”

Svensk politik har fått en ny huvudrollsinnehavare efter kvällens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: vanligt folk på landet, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Han menar att majoriteten av partiledarna på ett eller annat sätt i samtliga fyra debattämnen lyckades klämma in hur viktigt det är att ta människor på landsbygden i beaktande, skriver han.

Även DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg tycker att partiledardebatten speglar det nya politiska läget, med partiledare ”på grönbete” och fria från samarbeten och allianser. Hon korar en ilsken Jonas Sjöstedt (V) till debattens värsting, tack vare att han hamnade i gräl med Löfven (S), Busch Thor (KD) – och för att ha fått Åkesson (SD) att lämna podiet en stund.

Aftonbladets Lena Mellin kallar debatten tråkig och grå – och tycker att det verkar som att de inblandade inte funnit sig till rätta i det nya politiska landskapet. Enligt henne är man fortfarande fast i bilden av ett blått och ett rött lag, när det i själva verket består av en ny terräng med något slags block i mitten man ännu inte orienterat sig i.

2 tim
Stefan Löfven och Per Bolund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP markerade mot Löfven om migrationsfrågan

Under partiledardebatten fick statsminister Stefan Löfven (S) frågor på sin syn om migrationspolitiken, detta en vecka efter att en spricka uppstått mellan S och MP i fråga om hur många som Sverige ska ta emot, skriver DN. Löfven upprepade att EU:s medlemsländer måste enas om en ny politik.

– Och när vi har det på plats, då tycker jag att Sverige ska göra sin del, säger S-ledaren och tillägger att han inte vill se något tak för asylmottagandet.

MP:s språkrör Per Bolund underströk att man kommit överens med S om att ha en ”rättsäker, trygg och human migrationspolitik”.

– Och där måste vi ta sitt ansvar annars kan vi inte kräva att andra andra gör det, säger han.

3 tim
Läs mer om Partiledardebatten
PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynsk WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
Polens framtid

PiS-ledaren: ”Polen måste förändras ytterligare”

Fyra år av hårt arbete väntar för regeringspartiet, högerkonservativa Lag och rättvisa (PiS)i Polen. Det sa partiledaren Jaroslaw Kaczynski på valkvällen, rapporterar AFP.

– Polen måste förändras ytterligare och det måste förändras till det bättre, sa han.

Analytiker har på förhand varnat för att PiS, som ser ut att få egen majoritet, kan komma att genomdriva reformer som ytterligare underminerar rättssystemets oberoende.

– Vi kan räkna med att PiS fortsätter att begränsa den liberala demokratin, säger statsvetaren Anna Sosnowska-Materska vid Warszawas universitet.

2 tim
Jaroslaw Kaczynski, ledare för PiS. WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
undefined

Analyser: Klar seger – men oppositionen överraskade

Trots att Lag och rättvisa (PiS) ser ut att vinna valet i Polen överlägset och lär kunna fortsätta styra i fyra år till verkar oppositionen ha gjort bättre ifrån sig än vad många trodde, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Men den riktigt stora överraskningen är att det lilla proryska högerpartiet Konfederationen tog sig in i parlamentet, skriver han.

SVT:s Elin Jönsson skriver i sin analys, som publicerades inför valet, att förklaringen till PiS framgång är ”den alldeles egna blandningen av socialdemokratisk ekonomisk politik och klassisk högernationalism”.

Hon lyfter särskilt den populära reformen 500+, en form av barnbidrag som ger alla barnfamiljer ett tillägg på 500 złoty, motsvarande 1 255 svenska kronor, i månaden.

3 tim
Polska väljare AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lag och rättvisa vinnare i Polens parlamentsval

Det högernationalistiska polska regeringspartiet Lag och rättvisa ser ut att ta hem en storseger i det polska parlamentsvalet, skriver AFP. Enligt en första vallokalsundersökning ser partiet ut att få drygt 43 procent av rösterna.

Det skulle troligen ge partiet egen majoritet i parlamentet, med 239 av 460 platser i underhuset.

Näst störst bli centerkoalitionen Medborgarplattformen som landar på drygt 27 procent, vilket motsvarar 130 platser i parlamentet.

Valdeltagandet ser ut att bli högt, vid 15-tiden var deltagandet sju procentenheter högre än vid valet 2015.

5 tim
Läs mer om Polens framtid
Kais Saied firar segern på valkvällen. FETHI BELAID / AFP
Valet i Tunisien

Knepigt politiskt landskap väntar nya presidenten

Kais Saied ser ut att bli Tunisiens nästa president. Vallokalsundersökningar pekar mot att han tar hem en storseger i valets andra omgång. Men det är en besvärlig uppgift som väntar den pensionerade juridikprofessorn, skriver Reuters.

Förra veckans parlamentsval resulterade i ett splittrat parlament och det är mycket oklart hur en regering ska kunna formas.

Alla regeringar i landet på senare tid har dessutom brottats med hög arbetslöshet, besvärlig inflation, stor statsskuld och starka fackföreningar som motsätter sig stora ekonomiska reformer.

Ett litet ljus i mörkret kan vara att valdeltagandet steg något i dagens val, vilket kan vara ett tecken på att förtroendet för de politiska institutionerna är på väg upp, skriver Reuters.

4 tim
Nabil Karoui lägger sin röst.  Hassene Dridi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Två outsiders i ett val fullt av överraskningar

Båda kandidaterna i söndagens tunisiska presidentval är outsiders, skriver Le Parisiens korrespondent Laura-Maï Gaveriaux i en analys.

Valet har varit fullt av överraskningar, menar hon, inte minst kandidaterna i sig: juridikprofessorn Kaïs Saïed som aldrig hade röstat innan valets första omgång – och Nabil Karoui som inte direkt kunnat kampanja eftersom han suttit anklagad för skatteflykt. En debatt i fredags visade olikheterna, skriver Gaveriaux, där den ena citerade Frankrikes tidigare president Charles de Gaulle och den andra pratade om cybersäkerhet och Netflix.

France24:s Tunisienkorrespondent är inne på samma spår och kallar kandidaterna för varandras motpoler.

Valet är det tredje i Tunisien på en månad, vilket har skapat en viss oro för att många kommer hålla sig borta från vallokalerna, skriver Gaveriaux.

Idag 11:11
Läs mer om Valet i Tunisien
En kurdisk utpost i norra Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Kurderna uppges få stöd av Syriens regim mot Turkiet

Kurderna har säger sig ha slutit ett avtal om militärt stöd från Syrien, som i sin tur backas upp av Ryssland, i konflikten med Turkiet, rapporterar AFP.

Den kurdiska myndigheten skriver på Facebook att avtalet innebär att syriska regeringstrupper kan sättas in för att bistå de kurdiskledde SDF-styrkorna i norra Syrien, för att ”förhindra och bemöta” de pågående aggressionen.

Kurderna skriver också att samarbetet nu öppnar för att ”befria resten av de syriska städer som ockuperas av Turkiet, såsom Afrin”, en stor kurdisk enklav i nordvästra Syrien.

Reuters rapporterar att parterna har mötts för samtal på en rysk militärbas.

Tidigare har den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterat att trupper har skickats norrut utan att närmare specificera omständigheterna.

Samtidigt rapportera Reuters att USA kan dra tillbaka sina trupper från norra Syrien betydligt snabbare än man tidigare indikerat. Redan inom några dagar kan en majoritet av soldaterna ha lämnat.

5 tim
Emmanuel Macron. TT
undefined

Frankrikes Macron varnar för humanitär katastrof

Den franske presidenten Emmanuel Macron är den senaste europeiska ledaren att rikta kritik mot Turkiet efter militäroffensiven i norra Syrien, skriver Reuters.

På en gemensam presskonferens med Tysklands Angela Merkel varnade Macron för att offensiven kan leda till en humanitär katastrof och gynna terrorgruppen IS. De båda ledarna krävde att offensiven genast stoppas.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömer Turkiets agerande.

– Vi är kanske ett av de få länder som säger att det här är ett brott mot folkrätten, säger statsministern på väg in till SVT:s partiledardebatt.

Även utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Sverige fördömer handlingen.

Turkiets president Erdogan har hittills slagit ifrån sig all internationell kritik. På söndagen bemötte han också uppgifterna om att hundratals IS-sympatisörer kunnat fly från fångläger på grund av offensiven.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu kallar Erdogan uppgifterna ”desinformation” i syfte att provocera USA och andra västländer.

6 tim
Turkiska styrkor avancerar längre in i Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vägen till Kobane avskuren – USA-styrkor kan isoleras: ”Risk för en konfrontation”

De turkiska styrkorna har skurit av den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien, rapporterar CNN. Vägen leder bland annat till den stora staden Kobane där de amerikanska styrkorna i området är stationerade.

– Amerikanska trupper riskerar att isoleras och risken finns för en konfrontation mellan Turkiets allierade och USA:s styrkor om inte Turkiet genast avbryter sin framfart, säger en amerikansk militärkälla till kanalen.

Tukiet säger sig under dagen också ha tagit kontroll över gränsstäderna Ras al-Ayn och Tal Abyad, något som dock inte har bekräftats av kurderna, skriver TT.

Samtidigt har mängder av människor tvingats på flykt.

– Tusentals familjer har lämnat och området är på gränsen till en humanitär katastrof, säger 26-årige Suwar al-Issa som lämnat Ras al-Ayn till al Jazira.

Idag 16:18
Läs mer om Kriget i Syrien
KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Brexit - förhandlingarna

Chefsförhandlaren: EU bör ge britterna ”sista chans”

Helgens förhandlingar om brexit har inte nått fram till något genombrott och Storbritanniens plan är för tillfället inte bra nog. Det var chefsförhandlare Michel Barniers budskap när han gav en lägesuppdatering till representanter för EU-länderna under söndagskvällen, enligt Bloomberg.

Han uppges även ha sagt att det kommer att bli väldigt svårt att komma överens innan toppmötet på torsdag. Följaktligen bedömer allt fler inom EU det nu som omöjligt för Storbritannien att hinna lämna som planerat 31 oktober, med ett avtal. Det skriver The Guardian.

Barner vill dock ge britterna ”en sista chans” att komma med ett förslag till lösning för den omtvistade gränsfrågan på Irland, enligt tidningen.

4 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson och Barnier tonar ner brexitförväntningarna

Storbritannien och EU har i helgen suttit i intensiva förhandlingar bakom lyckta dörrar i Bryssel, för att på kort tid lyckas med det som man inte har kunnat åstadkomma på tre år. Under söndagskvällen tonar Boris Johnson ner förväntningarna på att hans försök att komma överens om ett avtal med EU i sista minuten kommer att lyckas, skriver AFP.

Både han och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier betonar att mycket arbete alltjämt återstår.

På torsdag inleds ett EU-toppmöte i Bryssel, med exakt två veckor till datumet för brexit. Om parterna till dess kan enas om ett fullständigt förslag kommer de 27 EU-länderna då kunna rösta om det.

Idag 16:47
Angela Merkel och Boris Johnson.  TT.
undefined

Johnson i nya EU-samtal i veckan – har två alternativ

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska under måndagen samtala om brexit med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uppger en insatt källa för Sunday Times.

Johnson uppges planera att erbjuda ledarna valet att hjälpa honom att få till ett nytt avtal – eller också att enas om ”en snällare version av en brexit utan avtal”, skriver TT.

Enligt källan är de kommande dagarna avgörande för om man ska kunna nå ett avtal.

Idag 06:18
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Plastpåseskatt inget annat än en fiskal skatt iklädd gröna kläder”

Platspåseskatten motiveras av klimatskäl trots att skatten bland annat kommer bidra till ökade koldioxidutsläpp och en kraftig minskning av plaståtervinningen, skriver Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd på IKEM, på SvD Debatt.

Plastpåseskatten är inget annat än en fiskal skatt iklädd gröna kläder, skriver debattören, och pekar på att skatten kommer leda till ökad produktion av bärkassar i mindre miljövänligt material, och kommer samtidigt inte att minska nedskräpningen.

Dessutom finns det ingen annan plastprodukt än platskassen som innehåller så stor andel återvunnet. En skatt kommer därför leda till minskad återvinning.

”En mycket oönskad effekt när näringslivet arbetar hårt för att få till en mer cirkulär ekonomi för plasten och därigenom minskade koldioxidutsläpp”, skriver Magnus Huss.

4 tim
Björn Larsson Ask/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk Exportkredit öppnar plånboken för fossilfri industri

Som en del i att nå nollutsläpp 2045 öppnar nu statliga Svensk Exportkredit (SEK) för att stötta industrins fossilfria investeringar i Sverige.

– Vi vill bidra till industrins investeringar för omställning, inte minst inom förnybar energi och transporter. SEK har lång erfarenhet av att arbeta med förnybar energi internationellt och vi kommer nu att finansiera även svenska initiativ inom detta område, säger Catrin Fransson, vd på SEK i ett pressmeddelande.

Idag 15:46
Mobil/Elmotor. TT
undefined

Politikernas krav: Återvinn jordartsmetaller

Samtliga riksdagspartier är för lagkrav på återvinning av jordartsmetaller, samt ursprungsmärkning av metaller i elbilar, rapporterar Ekot. Jordartsmetallerna används bland annat i elbilars motorer.

Produktionsvillkoren för många av metallerna beskrivs som ”ohållbara”, både i fråga om miljöpåverkan och för de som arbetar i gruvindustrin.

– En ursprungsmärkning skulle ju också verkligen gynna hållbar produktion av sällsynta jordartsmetaller, säger miljöminister Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna vill dock först att frågan utreds.

Idag 14:16
Läs mer om Klimatomställningen