Polisavspärrningar efter att en kvinna skjutits till döds i en lägenhet i Råcksta i augusti i år. Arkivibild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

14 döda i skjutningar i Stockholm hittills i år

14 människor har dödats och 18 har skadats i totalt 65 skottlossningar i Stockholm hittills i år. Det skriver SvD som har tagit del av polisens data.

Statistiken visar även att både skyttarna och offren blir allt yngre.

– Skjutvapenvåldet är ungdomsorienterat och det ställer nya utmaningar för de verktyg som instiftas, som ofta är riktade mot äldre personer, säger Amir Rostami, kriminolog som forskar på gängkriminalitet, till tidningen.

Toppnyheter

Den akuta elkrisen

Nej till ny ledning slår hårt mot elförsörjningen

Nu hotas elförsörjningen i södra Sverige efter att en ny planerad luftburen ledning har stoppats av Energimarknadsinspektion, kan fPlus avslöja. Ledningen är tänkt att mata in stora mängder svensk vindkraft i systemen. ”Det är ju definitivt inte bra om vi måste säga nej till en stor mängd förnybar energi som behövs i systemet för att vi ska klara våra energipolitiska mål”, säger Per Eckemark, Svenska Kraftnät.

2 tim
Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.  Pressbild / TT
undefined

Pågens vd vill se modigare näringsliv efter elbristen

Pågens vd Anders Carlsson Jerndal kräver att näringslivstoppar i större utsträckning engagerar sig i samhällsfrågor. Till Sydsvenskan säger han att dagens medieklimat har skapat ”en feghet bortom anständighetens gränser” bland företagsledare.

Bakgrunden är att Pågens expansionsplaner i somras fick läggas på is på grund av elbrist, och bageriföretagets vd var då en av få näringslivstoppar att rikta skarp kritik mot regeringen.

Carlsson Jerndal menar att det är för riskabelt för företrädare i näringslivet att engagera sig i samhällsfrågor:

– Om du tycker olika får du plötsligt en konflikt som du ursprungligen inte haft en tanke på att skapa, säger han till tidningen.

Igår 08:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska Kraftnät: Vår möjlighet att importera el minskar

Svenska kraftnäts tekniska direktör Ulf Moberg varnar nu för att Sveriges möjlighet att importera el minskar.

Det skriver tidningen Svenska Dagbladet.

Det beror på att Sverige håller på att ersätta planerbar energi som kärnkraft med förnybar väderberoende produktion som sol och vind. Dessa energislag har enligt Ulf Moberg en lägre effekttillgänglighet.

Det kan till exempel handla om att det inte blåser tillräckligt mycket under den period, eller den dag, på året det är som kallast och då effektbehovet är som störst.

Det är inte ovanlig att Sverige har effektbrist under de kallaste dagarna. Då måste vi importera från andra länder. Men det är en möjlighet som nu är hotat.

– Möjligheten att importera minskar successivt, eftersom samma utveckling som pågår i Sverige även pågår i vår omvärld, säger Ulf Moberg till SvD.

Han är även orolig för att det kommer att bli svårt att rent fysiskt hitta plats åt alla nya elstationer, ledningar och kablar i framförallt storstäderna.

– Det är sådant som gör att det tar tid. Men vi tror att vi har lösningar för att nå dit vi vill.

20 nov
Läs mer om Den akuta elkrisen
Lena Rådström Baastad, arkivbild. Stina Stjernkvis/TT / TT NYHETSBYRÅN / SVT
Socialdemokraternas framtid

Rådström Baastad: Löfven var tydlig i Agendas intervju

Kritiken mot Socialdemokraterna har varit hård sedan statsminister Stefan Löfvens (S) intervju i Agenda förra helgen. I dag på förmiddagen möts partistyrelsen för att diskutera sin ”mellanvalsstrategi”.

– Veckan visar tydligt hur svårt det är att i dagens debattklimat föra resonemang om segregation och om kriminalitet, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad i P1-morgon.

Löfven har kritiserats för sin ovilja att koppla samman den organiserade brottsligheten med migrationen, men Rådström Baastad understryker att Löfven i intervjun var tydlig med att det finns ett samband mellan segregation och kriminalitet.

– Finns det däremot en koppling mellan migration och kriminalitet? Nej, självklart inte, säger hon till SR.

12 min
Helene Hellmark Knutsson (S), tidigare minister för högre utbildning och forskning. Numera riksdagsledamot och S-ordförande i Stockholms län. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-toppen om partiets kris: Ledningen har isolerat sig

Tidigare statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) pekar ut misslyckandet med att stävja gängkriminaliteten och bostadsbristen som orsaker till att Socialdemokraterna tappar i opinionen, skriver DN. Dessutom menar hon att partiledningen isolerat sig.

– När det blir tufft skapas lätt en bunkermentalitet där man sitter och bekräftar varandra, säger Hellmark Knutsson till DN.

Under fredagen sammanträder partistyrelsen, där hon ingår, bland annat för att diskutera nedgången i opinionen.

Igår 19:50
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Jultidningsföretag kan få betala arbetsgivaravgifter

Sveriges ​jultidningsföretag kan få en rejäl skattesmäll då Skatteverket vill att de ska betala arbetsgivaravgifter för många av sina försäljare, rapporterar SVT Nyheter.

Skatteverket har granskat branschen och menar att företagen ska betala arbetsgivaravgifter för alla som tjänar mer än 1 000 kronor per år. Ett klargörande väntas då en tvist mellan ett jultidningsföretag och Skatteverket nu ska avgöras i förvaltningsrätten.

Flera företag försvarar sig med att Arbetsmiljöverket definierat försäljningen som en hobby när de tittat på arbetsmiljön. Men det köper inte Skatteverket.

– Även en hobby som ger inkomster ska man bli beskattad för, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT.

1 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarna: SCB tar betalt flera gånger

"Sveriges företagare tvingas avsätta resurser för att ge underlag till SCB:s statistik. Det är inte rimligt att en revisor ska behöva anlitas för att svara på frågorna. Men när företag vill få analyser från SCB tar man betalt, och ibland flera gånger för samma uppdrag".

Det skriver René Bongard och Erik Ageberg, på Företagarna i en debattartikel i Dagens Industri.

De radar även upp ett par förslag för att företagare inte ska behöva betala för offentlig statistik flera gånger om.

Bland annat vill de se att fler SCB-databaser öppnas upp för allmänheten samt att specialbeställningar bör offentliggöras så att SCB inte tar betalt från olika aktörer för samma uppdrag.

Igår 20:59
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Tt
Dagens börs

Stockholmsbörsen runt nollan – Odd Molly studsar ner igen

Stockholmsbörsen inleder blygsamt runt nollan handelsveckans sista dag.
• OMXSPI: +/-0,0%
• OMXS30: +/-0,0%
I morgonens nyhetsskörd finns bland annat storköp för Hexagon och Pandox. Mätteknikbolaget Hexagon förvärvar Volume Graphics som i fjol omsatte 25 miljoner euro. Aktien inleder under nollstrecket.

Ferronordic stiger nära 4 procent. Bolaget som säljer anläggningsmaskiner har rapporterat höjt resultat i tredje kvartalet och ser fortsatt stabilisering av marknaden med potential för ökad tillväxt.

I går köpte Odd Mollys ordförande aktier för miljonbelopp. Aktien rusade över 10 procent. I dag står det klart att vd:n Jennie Högstedt Björk har sålt aktier för cirka 1,1 miljoner kronor i bolaget under perioden 19–21 november.

Aktien inleder på nära -7 procent men återhämtar sig snabbt till -1,5 procent.

Torsdagskvällen bjöd också på nyheten att fastighetsbolaget Hemblas oberoende budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att inte acceptera Vonovias bud.

Engelska skolan får sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier och pressas 1,7 procent på börsen. Handelsbanken får höjd riktkurs av RBC. Aktien är upp 0,8 procent.

18 min
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asienbörserna – Kina mot strömmen

De ledande Asienbörserna noteras överlag högre strax efter klockan 5 på fredagsmorgonen. Kinas fastlandsbörser går mot strömmen och backar.
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,6 %
• Shenzhen: –1,3 %
• Hongkong: +0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Stabiliseringen efter tre dagars nedgångar kan ha ett samband med handelssamtalen mellan Kina och USA. Enligt en källa till South China Morning Post kommer USA sannolikt att skjuta upp den planerade tullhöjningen i december även om inget avtal är på plats.

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark/Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt (V) och Ali Esbati (V). TT
Arbetsförmedlingens framtid

Ledare: Sitt ner och prata om Arbetsförmedlingen

Flera ämnen lyfts på ledarsidorna i dag. Sydsvenskan/HD:s ledarredaktion varnar för att gå för snabbt fram med reformerna av Arbetsförmedlingen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har hotat med misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Både han och januaripartierna går däremot för hårt fram, enligt ledaren. S, MP och C borde sätta sig med Liberalerna och diskutera processen. ”Om de bara backar lite, så gör Jonas Sjöstedt sannolikt detsamma”, skriver Sydsvenskan/HD.

Expressens ledarsida lyfter skandalerna kring Vetenskapsskolan i Göteborg. Bland annat har den förre ägaren Abdel Nasser El Nadi klassats som ett hot mot rikets säkerhet, och pengar har förts ut till konton i Malta och Saudiarabien. Skolan visar på ”allt som är fel med Sveriges friskolesystem”, enligt ledaren.

2 tim
Eva Nordmark. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmarks första ord om misstroendehot: ”V skapar kaos med sitt agerande”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar nu Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot henne om regeringen inte ändrar sig kring privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, fortsätter hon.

Vänsterpartiets hot har fått stöd av både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nordmark frågar sig vad Vänsterpartiet har för politiskt alternativ tillsammans med de partierna.

Igår 13:14
Jonas Sjöstedt. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare om V-hotet: Dålig idé och det enda rätta

S-debattören Göran Greider anser att Vänsterpartiet gör det enda rätta när de nu hotar med en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på grund av den kommande nedmonteringen av Arbetsförmedlingen.

Greider skriver på Facebook att få gillar privatiseringen av AF, knappast heller Nordmark själv.

”Förmodligen är det dessutom åtskilliga centerledamöter som - i likhet med oroade centerkommunpolitiker ute i landet - också tvekar inför Martin Ådahls nyliberala baby”, skriver Greider.

Aftonbladets Ingvar Persson kallar Sjöstedts hot ”en riktigt dålig idé” och tycker V-ledaren gör fel som plockar fram parlamentarismens skarpaste hot mot nytillträdda Nordmark.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein riktar kritik mot M och SD:

”Så M och SD ska nu rikta kritik mot arbetsmarknadsministern för att arbetsförmedlingen hamnat i kaos på grund av M o SD:s budgetpolitik. Så sorgligt att se hur M alltmer traskar runt i SD:s oseriösa högerpopulismspår. Väx upp, Kristersson!”

Igår 16:05
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Donald och Melania Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Vita huset stöttar fullt riksrättsåtal mot Trump

Senaten bör inte använda sin republikanska majoritet för att omedelbart avvisa målet mot president Donald Trump, vilket vissa röster inom partiet föreslagit. Det har en grupp republikanska senatorer enats med högt uppsatta medarbetare i Vita huset om, enligt uppgifter till Politico.

Dessa sammanträdde under torsdagen för att skissa på strategin inför ett eventuellt riksrättsåtal.

Republikanerna anser i stället att en fullständig rättegång bör hållas. En av orsakerna uppges vara att partiet vill visa respekt för processen, eftersom man gått hårt åt Demokraternas hantering av frågan i representanthuset.

4 tim
Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

”Oacceptabelt när Trump hotar svenska jobb”

Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, kallar Donald Trumps hot om strafftullar mot europeisk bilindustri för ”oacceptabelt”.

– Vi skulle förlora väldigt många jobb i Sverige, säger hon till TT.

Sverige hoppas att EU och USA kommer nå en uppgörelse men Karin Olofsdotter är skeptisk.

– Jag kan inte säga att handelssamtalen går så bra. Vi är inte ens nära, säger hon i samband med ett besök vid universitetet Penn State i Pennsylvania.

2 tim
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid