TT/Mostphotos
Debatten om offentligt slöseri

13 skräckexempel på slöseri av dina skattepengar – ”Borde känna slöseriskam”

Det är lätt att skratta åt de stolliga idéer som landets politiker satsar skattepengar på. Men skrattet fastnar i halsen när konsekvenserna går ut över finansieringen av skola och omsorg. fPlus har intervjuat Slöseriombudsmannen som menar att arbetsuppgifterna aldrig tar slut.

Hur ska våra inbetalade skatter användas på bästa sätt?

Frågan tål att ställas och en av dem som gör det är Slöseriombudsmannen, Slöso kallad. Likt Molière, teatermannen på 1600-talet, använder han humorn som vapen för att visa på det allvar som det egentligen handlar om.

– Sverige har ett högt skattetryck och vi betalar alla skatt, 2 000 miljarder varje år. De flesta vet hur mycket de får tillbaka på skatten varje år, men nästan alla underskattar hur mycket de faktiskt betalar i skatt. En vanlig polis eller sjuksköterska betalar mer än halva sin lön i skatt när alla löneskatter och konsumtionsskatter räknas in. Då ska vi kunna vara säkra på att de pengarna används på rätt sätt.

Det säger Johan Gustafsson som sedan två år axlar ”världens roligaste uppdrag”, att sätta ljuset på vad som händer när kreativa politiker vrider på resurskranen i form av skattepengar för att finansiera olika projekt som inte sällan har till uppgift att ”sätta kommunen på kartan”; ett tilltag som kan handla om allt från att bygga en 250 meter lång och uppvärmd soffa där trötta och frusna uppsalabor, till ett Storsjöcenter i Jämtland med ambition att locka turister att bekanta sig med Storsjöodjuret, en kusin till sjöodjuret i Loch Ness i Skottland.

– Inte sällan ligger goda ambitioner i botten för de olika satsningarna. Problemet är fartblindhet som uppstår tillsammans med en övertro på vad en kreativ idé ska ge för resultat. Man är helt enkelt beredd att ta större risker när man använder någon annans pengar och det brukar snabbt gå ut över den ekonomiska kalkylen.

”Finns alltid bortförklaringar och ursäkter”

Sedan är pengarullningen igång och kan röra sig om miljontals skattekronor för stora ogenomtänkta projekt. Världens längsta underjordiska skidtunnel finns i Bräcke, en kommun med 6 500 invånare i östra Jämtland och har kostat kommunen 28 miljoner kronor. Hittills. Kommunen står för 90 procent av ägandet och därmed för merparten av driften. ”Man får ge skidtunneln några år”, slår de två kommunalråden ifrån sig i en intervju i SVT och på frågan om den verkligen är en lönsam investering.

– Det finns alltid bortförklaringar och ursäkter. Inte sällan påstås förutsättningarna ha ändrats eller så har olika hänsynstaganden dykt upp som kullkastat kalkylerna. Men det har inte stoppat planerna. Och alltför ofta lär man sig inte av misstagen, i alla fall inte av andras misstag.

Dyrbara sådana finns i överflöd att visa upp och offentliggörandet är själva grundvalen för Slöseriombudsmannens korståg. En av Johan Gustafssons företrädare på posten, Martin Borgs, publicerade för ett par år sedan en bok, ”365 sätt att slösa med skattepengar” där ha alltså, utan problem, plockat fram ett slöseri för varje dag under året.

Uppmärksamhet är det bästa sättet att stoppa ogenomtänkta projekt. Slöseriet trivs alltid bäst i tystnaden.

Johan Gustafsson finslipar just nu årets lista som ska presenteras i slutet av november och han har inte heller han haft några svårigheter att samla på sig det ena stolliga slöseriet efter det andra.

– Jag hittar dem i lokalmedia runt om i landet, letar upp en del själv samtidigt som det är många som mailar eller ringer in och tipsar.

Det beror i sin tur på att den allmänna medvetenheten om Slöso idag är allt mer spridd. På Facebook har Slöseriombudsmannen över 100 000 följare och når mellan en halv och en miljon människor i månaden vilket ger ”en reach som många politiska partier bara kan drömma om”, enligt Johan Gustafsson.

– Alla borde känna till verksamheten och min ambition är att än fler ska göra det. Uppmärksamhet är det bästa sättet att om inte stoppa ogenomtänkta projekt, så åtminstone få de ansvariga att tänka ett varv till och minska svinnet. Slöseriet trivs alltid bäst i tystnaden.

Ska känna att Slöso flåsar i nacken

När väl den tystnaden är avslöjad är reaktionerna och förklaringarna inte sällan lika slösande kreativa som projekten i sig. Det finns som sagt alltid en bortförklaring att ta till. Men genomgående brukar vara att ansvariga politiker och tjänstemän känner sig obekväma, irriterade och aningen ilskna av att ha blivit påkomna med att ha lagt pengar på projekt som faktiskt är ett slöseri med allmänna medel. Det finns många beslutsfattare som är rädda för att Janne Josefsson eller andra undersökande reportrar ska ringa. Den skräcken borde gälla också risken att bli kontaktad av Slöso.

Är det kanske dags att – i tidens anda – införa begreppet ”slöseriskam”?

– Varför inte. Det viktigaste är trots allt att det dras någon form av lärdomar så att tilltagen inte upprepas. Men det sitter hårt inne ibland. Ansvariga politiker i Tierp, som lagt 20 miljoner på en hall för motocross som inte används, menar på fullt allvar att den satsningen inte har påverkat kommunens usla ekonomi: Pengarna var ju lånade…!

Johan Gustafsson hoppas därför att kampen mot slöseriet med skattemedel kan bli en folkrörelse, att berätta om vad som pågår på olika håll i landet och föra de berättelserna vidare. Allt för att förmå dem med mandatet och ansvaret att förvalta andras pengar, alltså våra, lika omsorgsfullt som om de vore egna slantar.

– När det privata näringslivet väljer att inte satsa på ett projekt brukar innebära att de inte tycker att det är en bra idé och då kanske politikerna inte heller ska göra det. Det är lite för ofta som de exempel jag uppmärksammar passar det klassiska receptet på ett slöseri: någon får en idé, men den är för dyr att genomföra för att någon ska vilja betala för den själv. Då beslutar några andra att idén är så bra att den ska genomföras ändå. Några andra bestämmer också att ingen ska ta ansvar och att någon annan ska betala.

Men när de ändå gör det, vad kan vi som skattebetalare göra?

– Rösta bort dem i nästa val. Det har faktiskt skett. Och följ Slöseriombudsmannen och hjälp mig sprida exempel på hur det slösas med våra skattepengar. Och om du får nys om ett slöseri, tipsa slöso!

– Sedan finns det en rad politiska reformer som gör det svårare att slösa. Tjänstemannaansvaret borde återinföras och att den kommunala revisonen avpolitiseras och professionaliseras. En annan tanke är att det offentliga borde redovisa alternativkostnaderna för ett projekt. Kommunala budgetar är hårt ansträngda, om man då väljer att satsa betydande summor på ett projekt, vad hade det kunnat ge istället inom det som är det kommunala kärnuppdraget? Eller varför inte i skattebetalarnas egna plånböcker?

– Kort sagt borde vi alla bli bättre på att ställa krav. Några av de viktigaste saker vi köper i livet betalar vi för med skatten och det är också den överlägset största utgiften vi har varje månad. Vi ska faktiskt kunna förvänta oss att vi får valuta för pengarna. Men allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ställa krav på vad vi får för våra skattepengar.

Slösaktiga myndigheter och kommuner nära dig:

Lidingö: Dyrbar tallräddning

Den gamla tallen längst ut på Lidingö trivdes inte. Under förra sommarens torka gjorde kommunen ett sista försök att rädda den med extra bevattning och i vintras borrades en stålställning fast i berget för att stadga upp det vacklande trädet. Men det hjälpte inte, tallen klarade sig inte. Nu gjorde det kanske inte så mycket, de 90 000 kronor som räddningsinsatsen kostade var det ju ”någon annan” som betalade.

Stockholm: Cykelbanor guld värda

Stockholmarna ska cykla mer. Kosta vad det kosta vill. Och det gör det. De nya cykelbanorna i innerstaden har av någon obesvarad anledning blivit tio gånger dyrare än beräknat och kostade mellan 50 och 60 miljoner. Per kilometer. Lika illa var det för cykelbanorna längs Värtavägen, ett stycke utanför centrum, 76 miljoner. Även om de nu egentligen bara skulle kostat 31 miljoner.

Tierp: Kostnaderna krossade Crosshallen

Tierps kommun skulle bli ett nav för motorsport och lånade 20 miljoner för att bygga Nordens största crosshall. Nu står hallen oinvigd, öde och oanvänd, Crossgymnasiet på orten har nämligen inga elever och är nedlagt. Men hallen står där och tickar pengar, en halv miljon kronor om året. Samtidigt saknas pengar för att renovera ett äldreboende och bygga nya förskolor. Kommunen vill nu rädda situationen med ett revolutionerande sparförslag: släck två tusen lyktstolpar.

Färgelanda: Subventionera dyrt, sälj billigt

Björnhuset är en lika ofattbar som dyrbar historia för skattebetalarna i den lilla kommunen Färgelanda. Kostnaderna för att omvandla en gammal industrifastighet till ett ”kluster för livsmedelsbranschen” galopperade snabbt utom kontroll. Trots upprepade löften om ”inte ett öre till” slutade notan på 95 miljoner kronor. Nu är den tio år gamla surdegen såld, för 5 miljoner: 90 millar under investeringskostnaden.

Stockholm: Dyrbar skönmålning

De som utförde renoveringsarbetena i riksdagshuset hade ett antal byggbaracker till sitt förfogande, uppställda utanför riksdagshuset. Men nog var det väl fel röd nyans på barackerna…? Det tyckte i alla fall någon driftig i Stockholms stadshus. Sagt och gjort beställdes ommålning i vad som stadshuset menade var ”rätt” röd färg. Räkningen däremot, på 200 000 kronor, den skickades direkt vidare till skattebetalarna.

Göteborg: En linbana över kostbara uträkningar

Göteborg har två broar över Göta älv som delar staden. Men varför inte också ha en linbana över älven? Politikerna tände på alla cylindrar, särskilt som den bara skulle kosta skattebetalarna 1, 1 miljarder. Men sen var det någon tråkmåns på Trafikkontoret som räknade om och kom fram till 4 miljarder. Då blev det bakläxa och uppdraget att räkna om igen för att hamna på max 2 miljarder. Hur nu det ska gå till? Bara utredningen har hittills kostat 138 miljoner.

Karlskrona: Pengar rakt ut i bokhavet

Tillgång till vacker miljö och bra kulturutbud räknas som ett sätt att locka invånare att bosätta sig i en kommun. Sagt och gjort drog Karlskrona kommun igång den supernischade bokfestivalen Bok och Hav. Det blev ingen kioskvältare: till festivalen såldes 68 festivalpass och 48 endagsbiljetter. Det gör att kommunens kostnader hamnar på 3 500 per besökare. Men kulturchefen i Karlskrona är inte ledsen utan övertygad att på sikt kommer flyttlassen till stan som ju har både hav och böcker.

Örebro: Inte på kartan – i Tyskland

Viljan att sätta kommunen på kartan är en demon som jaga de flesta av landets kommunpolitiker. Region Örebro satsade två miljoner kronor på att hjälpa tyska turister att hitta rätt på kartan. Pengarna gick till subventionerade flygbiljetter för att flyga in tyska charterturister från Düsseldorf. Men det kom inte så många som beräknat, trots de generöst subventionerade biljetterna. Nu ställs de halvtomma flygningarna in. Och Örebro är fortsatt en vit fläck på den tyska kartan.

Kungsbacka: Solstolliga kostnader

Kungsbackaån är ett i vissa avseende tveksamt vattendrag som trögflyter igenom Kungsbacka. Alltså bör det göras lite mer attraktivt, menade kommunen och beställde solstolar och parasoller för 320 000 kronor. Dessa har nu placerats ut längs ån. Märkt ordet nu: i slutet av oktober. ”Nu kom solstolarna upp lite sent, men vi är så himla glada att det har hänt”, säger Jessica Blume, platsutvecklare på Kungsbacka kommun till SvT.

Norrköping: Serieslöseriet kan hamna i rätten

Marvelserier är i ropet som aldrig förr, Hollywood kan inte sluta tillverka filmer med olika hjältar i trikåer. Den trenden ville Norrköping hoppa på och drog igång en Marvel-utställning som enligt beräkningarna skulle locka 150 000 personer. För att inte tala om alla prylar som skulle säljas. Det gick sådär med kalkylen. När utställningen stängdes kunde förlusten räknas till 10 miljoner. Men kommunen skyller på det fina sommarvädret. Oppositionen vill nu polisanmäla hanteringen.

Sida: Snöröjning är en jämställdhetsfråga

Ukraina befinner sig sedan några år i en olustig och väpnad konflikt med Ryssland. Det hindrade inte Sida från att se förbi sådana oväsentligheter och langa över 70 miljoner för att stärka jämställdhetsarbetet. Pengarna skulle användas till att skapa "en mer jämställd budget" i landet. Det viktigaste exemplet som myndigheten själv lyfter fram är att snöröjningen i landet ska bli mer jämställd.

Arbetsförmedlingen: Slöseriet som inte ger några jobb

Arbetsförmedlingen har plöjt ner 125 miljoner i cv-tjänsten jobbskills. Men när det visade sig att den bröt mot sekretesslagen gjordes den om, men knappast rätt. I den nya versionen finns nästan ingen information om de arbetssökande kvar, arbetsförmedlare får inte använda tjänsten och det går inte längre att ta reda på hur många som använder den. Vilket knappast någon gör eftersom den i princip är oanvändbar för att skaffa jobb.

Uddevalla: Pengar i två bassänger samtidigt

Där ska det nya badhuset ligga. Nej, där. Just nu pågår projekteringen av ett nytt badhus i Uddevalla. Men arbetsgruppen fick nyligen plötsligt och via media veta att politikerna redan i juni bestämt att lägga badhuset på en annan plats. Under flera månader har de alltså jobbat på enligt de ursprungliga planerna och kostat cirka 15 miljoner. Nu ska en ny utredning dras igång. Varför den första gruppen inte stoppats kommenterar politikerna med att då är arbetet ogjort, pengar i sjön. De sistnämnda är det lätt att hålla med om. Även om det är i bassängerna pengarna hamnar.

Källa: Slöseriombudsmannen, Slöso

Toppnyheter

Företagsklimatet i Sverige

Klart: Dubbel skattesmäll mot firmabilar

Efter nyår åker många företag på en dubbel skattesmäll och tvingas betala extra tusenlappar för firmabilarna, skriver Byggnadsarbetaren.

fPlus har flera gånger tidigare berättat att det efter årsskiftet införs en ny mätmetod – WLTP – för att beräkna koldioxidutsläpp vilket innebär att skatten höjs med flera tusenlappar för vissa bilmodeller.

Många företagare i byggbranschen väljer att köra diesel- eller bensindrivna firmabilar, eftersom utbudet av el- och hybridbilar är dåligt i skåpbilsklassen. Byggnadsarbetaren har pratat med Thomas Erixon, ägare till Storstockholms Byggservice, som menar att den höjda fordonsskatten drabbar fel personer.

Företag med verksamhet i Stockholm åker dessutom på en dubbel skattesmäll. Vid årsskiftet höjs nämligen trängselskatten kraftigt och börjar tas ut tidigare på mornarna, vilket drabbar hantverkare.

– Det blir en extrakostnad, även till kunden. Vi måste fakturera vidare det här, annars går det inte, säger Thomas Eriksson till Byggnadsarbetaren.

5 tim
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av fyra småföretagare kämpar med lönsamheten

Var fjärde svenskt mindre bolag dras med så stora lönsamhetsproblem att ägaren inte kan ta ut lön eller att företaget går med förlust, visar en undersökning från Swedbank.

Nu kan en svagare konjunktur slå hårt mot de redan pressade småföretagarna, skriver DI.

– Om man inte har något sparande i bolaget att tala om, då är det illavarslande eftersom det blir svårt att klara en tuffare nedgång, säger Swedbanks företagarexpert Jörgen Kennemar till tidningen.

3 dec
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
C-topparna Anders W Jonsson och Annie Lööf. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

C: Viktigast är att få en fungerande förmedling

Centerpartiet tvingas backa från premissen att lagen om valfrihet, ska ligga till grund för hur tjänster för arbetslösa ska se ut i framtiden.

I kvällens Aktuellt vill vikarierande C-partiledaren Anders W Jonsson inte kalla det nya beskedet för ett bakslag. Han säger att det viktigaste inte är vilken lagstiftning som ska ligga bakom reformen.

– Det här innebär inte att omstöpningen av Arbetsförmedlingen försvinner. Det viktigaste för oss har varit reformen att få en fungerande Arbetsförmedling, säger Jonsson till SVT.

2 tim
Ebba Busch Thor, partiledare för KD. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Busch Thor: Känner förakt – ovärdigt sätt att styra på

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tycker att Stefan Löfven borde varit mer lyhörd för riksdagspartiernas åsikter om Arbetsförmedlingens framtid. I SVT:s ”Mats möter” med Mats Knutsson säger hon att detta visar att det ”inte går att avtala sig förbi en majoritet i riksdagen”.

Busch Thor säger att situationen med Arbetsförmedlingen visar hur skört januariavtalet är. Hon menar också att det visar att det inte går att styra ett land baserat på premissen att stänga SD ute.

– Det är inte konstigt att väljarna möter det med förakt. Jag känner själv förakt för det sättet att styra ett land på, det är inte värdigt.

V, M och KD valde under måndagen att dra tillbaka misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern efter att regeringen gått med på flera krav kring reformeringen av Arbetsförmedlingen.

5 tim
Centerns partiledare Annie Lööf. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: C har förlorat – reträtten var oundviklig

Regeringens reträtt gällande reformeringen av Arbetsförmedlingen var oundviklig menar Johan Hakelius i en analys i Fokus. Han tycker att det var lika väntat som att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu närmat sig varandra.

Aftonbladets Lena Mellin tycker att V-ledaren Jonas Sjöstedt, som hotat med misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, själv förlorat på det politiska kaoset kring AF, trots att han utropat sig till vinnare.

”Vänsterpartiet har inte mycket att yvas över för sina insatser under kaoset kring Arbetsförmedlingen” skriver Mellin och menar att V ”bråkar med jämna mellanrum” för att inte glömmas bort.

Viktor Barth-Kron på Expressen pekar ut Centerpartiet som den stora förloraren, reformen av myndigheten som drevs igenom i januariavtalet beskrevs vid den tidpunkten som en centerpartistisk seger.

”Nu har en riksdagsmajoritet bestående av både V och SD i praktiken skrivit om en central reform i 73-punktsprogrammet”, skriver Barth-Kron.

6 tim
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Donald Trump. MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Rysskontakterna

Trump: ”Mycket värre än jag trodde var möjligt”

USA:s president Donald Trump säger att slutsatserna i Michael Horowitz granskning av FBI:s utredning kring eventuell rysk påverkan i det amerikanska presidentvalet är ”mycket värre än jag någonsin trodde var möjligt”. Det rapporterar CNBC.

Utredningen slår fast att minst 17 grova fel begicks i utredningen. Den konstaterar emellertid också att det inte finns några tecken på att utredningen var politiskt motiverad eller färgad. Trots det hävdar Trump på nytt att utredningen var ett försök att störta hans regering.

Trumps justitieminister William Barr har låtit öppna en parallell utredning som leds av åklagaren John Durham. Durham säger att även om han har den största respekt för Horowitz så ifrågasätter han en del av rapportens slutsatser.

3 tim
Rapporten släpptes under måndagen. JIM BOURG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera fel i FBI-ryssutredning – men inga politiska motiv

Det begicks flera fel under arbetet med FBI:s utredning av rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet. Däremot finns inget som pekar på att utredningen skulle vara politiskt färgad. Det visar en granskning från det amerikanska justitiedepartementets eget granskningsorgan, skriver amerikanska medier.

Utredaren Michael Horowitz skriver att det är ”mycket bekymmersamt” att så många ”grundläggande fel” gjordes av tre separata utredningsgrupper inom FBI i en så känslig utredning.

Däremot avfärdar han president Donald Trumps påståenden om att utredningen var ett politiskt orkestrerat försök att få honom avsatt.

3 tim
Läs mer om Rysskontakterna
Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin. IAN LANGSDON / POOL
Konflikten i Ukraina

Analys: Zelenskyj kommer att kritiseras oavsett avtal

Det är två presidenter med mycket olika status på den internationella scenen som möts när Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj träffas i Paris, skriver NRK:s Morten Jentoft i en analys.

Detta visar sig inte minst i deras fordon, skriver Jentoft. Putin anlände till mötet i Élyséepalatset i en specialbyggd bepansrad limousin, medan Zelenskyj åkte i en bil så oansenlig att journalisterna knappt la märke till honom innan han togs emot på trappan av Emmanuel Macron.

Om mötet leder till något konkret är ännu högst oklart enligt Jentoft. Men han konstaterar att det åtminstone kommit rapporter om att det var ovanligt lugnt i konfliktområdet i östra Ukraina under kvällen då mötet pågick.

Ukrainaanalytikern Taras Semenuk säger i en intervju med Washington Post att Zelenskyj, oavsett hur bra avtal han kommer hem med, kommer att kritiseras av sina politiska motståndare för att ha sålt sig och svikit landet.

– Det spelar ingen roll vilken lösning det blir, oppositionen filar redan på argumenten, och argumenten kan förvandlas till nya gatuprotester, säger han.

2 tim
Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron, Vladimir Putin och Angela Merkel.  Ian Langsdon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fungerande atmosfär” vid Putins och Zelenskyjs möte

Dagens toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj i Paris i dag uppges ha gått bra, skriver AFP. Enligt en talesperson för Zelenskyj har parterna diskuterat ett utkast till ett fredsavtal.

– Det finns en fungerande atmosfär, det är inga problem, säger talespersonen.

Förutom mötet på tu man hand har de båda presidenterna också träffat Frankrikes och Tysklands ledare.

4 tim
Demonstrationer i Kiev, Ukraina, inför mötet mellan toppmötet.  Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Mycket står på spel i dagens Ukrainamöte

Hoppet om ett genombrott i konflikten mellan Ryssland och Ukraina har ökat den senaste tiden, men mycket står på spel inför måndagens möte mellan ländernas presidenter. Det menar Neil Melvin, expert i internationell säkerhet på tankesmedjan Britain's Royal United Services Institute, i en intervju i Voice of America. Han påpekar att Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj stött på kritik i hemlandet om att han är för ivrig att träffa sin ryska motsvarighet. Kritiken kommer från flera håll, allt från massmedia och civilsamhället till krigsveteraner och nationalister har uttryckt missnöje.

Hittills har Zelenskyj misslyckats med att påverka vare sig Ryssland eller separatisterna i landet, skriver två samhällsvetare på Ohio University, Eric C Nisbet och Olga Kamenchuk, på The Conversation. Men den största frågan handlar om vad som ska ske med regionen Donbass – och på den frågan finns ännu inget svar.

Idag 14:04
Läs mer om Konflikten i Ukraina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT+Henrik Sjögren
Kompetensutvisningarna

Sverige slog sönder hans liv – nu stämmer han staten

600 000 kronor. Så mycket stämmer ABB-ingenjören Ali Omumi Migrationsverket på. Orsaken är att han utvisades på vaga grunder och därefter nekades nytt arbetstillstånd på grund av en regel som inte finns. ”Jag har ställt mig frågan vem som vann på att jag utvisades från Sverige. Vem förlorar på att jag stannar i Sverige, arbetar och betalar skatt?”, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Idag 15:34
undefined

Länderna köar för Ahmed – Sverige utvisar honom för bagatell

Migrationsverket avslog ansökan om arbetstillstånd. Orsaken var att entreprenören Ahmed Al Nomany hade tagit ut för lite i lön en enskild månad. När han nu troligen måste lämna Sverige står flera länder i kö för att förmå honom att flytta verksamheten dit, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Jag valde att etablera mig i Sverige eftersom jag såg att det fanns värden här som överensstämde med mitt sätt att vara, säger Ahmed Al Nomany som är född i Dubai och har en ingenjörsutbildning från Iowa State-universitetet i USA.

Ahmed Al Nomanys företag har bland annat haft ett tätt samarbete med Ericsson för att utveckla 5G-lösningar för drönare. Men efter fyra år i Sverige har hälften av tiden gått åt för att slåss med Migrationsverketm, menar Ahmed Al Nomany. Nu kan han flytta till något av alla de andra länder som drar i honom för att kunna dra nytta av hans kunskaper.

30 aug
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Boris Johnson. Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson vägrade titta på bild på sjuk fyraåring

Vid sidan av brexit har det brittiska sjukvårdssystemet NHS varit den största frågan inför nyvalet senare i veckan. Nu riktas kritik mot premiärminister Boris Johnson som inför tv-kameror vägrat att titta på en bild på en sjuk fyraårig pojke som ligger på golvet i en sjukhuskorridor.

Trots att reportern från tv-bolaget ITV vid flera tillfällen försökte få Johnson att titta på bilden och kommentera den vägrade premiärministern, skriver The Guardian.

Till sist tar Johnson reporterns telefon och stoppar den i fickan.

Klippet har bland annat fått Labourledaren Jeremy Corbyn att reagera.

”Han bryr sig helt enkelt inte”, skriver Corbyn på Twitter i ett inlägg där han också länkar till klippet.

Idag 17:33
THOMAS MUKOYA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour lovar ett ”slut på Torypartiets åtstramningar”

Labours skuggfinansminister John McDonnell lovade en rad nya investeringar när han presentera Labours budgetprioriteringar bara dagar innan brittiska nyvalet. På presskonferensen sa att Labours budget ”en gång för alla sätter stopp för Torypartiets åtstramningar”.

Labour vill investera i industrier och landsbygden och McDonnell säger att hans parti vill se ”välstånd expandera till hela landet”.

I budgeten finns också bland annat en minimilön på 12 pund per timme och en 5 procentig löneökning för offentliganställda. McDonnell lovade också som väntat att förstatliga vatten- och elförsörjning inom 100 dagar efter nyvalet.

Idag 11:30
Ali Milani, Labour, (till höger) kampanjar för att ta västra London – den plats som i dag tillhör premiärminister Boris Johnson.  NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Efter Torys hot – Labour ger nya ekonomiska löften

Brittiska Labour lovar att påbörja ett förstatligande av vatten och el inom 100 dagar efter valet, rapporterar Sky News. Löftena väntas presenteras vid ett tal som John McDonnell, som är skuggfinansminister, ska hålla på måndagen.

McDonnell väntas också presentera stora investeringar som ska stärka industrin och regioner som partiet menar har negligerats.

Löftena kommer efter att Tory-partiet och ledaren Boris Johnson har riktat in sig på ”den röda muren” – landets nordöstra delar – som traditionellt röstar Labour.

Idag 11:31
Läs mer om Valet i Storbritannien