Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

11 skräckexempel på svenskt skatteslöseri

Att ”sätta kommunen på kartan”. Det är en uppgift som många lokala politiker tar på stort allvar och gärna satsar stora summor skattemedel på. Det brukar ta en ände med förskräckelse, vare sig det är små eller stora summor som slösats bort, det kan Slöseriombudsmannen intyga.

fPlus har listat elva av de stolligaste slöserierna med våra skattepengar.

En dimmaskin som ska skapa ”trolsk stämning” vid infarten till Landskrona. En uppvärmd sjö som ska locka barnfamiljer att flytta till Smedjebacken. Storsjöcentret som ska locka turister till Svenstavik.

Det är inte ont om kreativa idéer bland landets politiker och tjänstemän. Inte pengar heller. Och det är när de två storheterna möts: idérika politiker och resurser i form av skattepengar, som varningsklockorna börjar ringa. De borde åtminstone göra det och en av dem som tagit på sig uppgiften att larma om kostsamma projekt är Slöseriombudsmannen, SlösO.

– Det finns ofta goda syften i botten när politikerna vill ”sätta kommunen på kartan”. Problemet är den fartblindhet som uppstår och ofta går ut över den ekonomiska kalkylen samtidigt som det skapas en övertro på vad en kreativ idé ska tillföra. Inte sällan är ju dessutom hela idén tokig redan från början men det vill man inte riktigt ta in, säger den nuvarande Slöseriombudsmannen Johan Gustavsson.

SlösO har de senaste åren envist tagit upp fall efter fall där landets politiker slösat skattemedel på tvivelaktiga projekt. Inte sällan är det summor som skenat iväg mot tiotals miljoner men lika illa är det när ett par hundratusen i en liten kommun rinner iväg utan att ge något resultat.

– Det är ingen brist på material om jag säger så. Det verkar vara svårt att lära av egna och andras misstag.

Underhållande slöseri

Underhållningsvärdet i beskrivningen av olika slöserier och den årliga listan över de värsta tilltagen är stort. Men munterheten har ett betydande allvar i botten: Det är allas våra pengar, skattemedel, som ska användas för att utveckla samhället. Det finns en tendens att glömma bort det.

– Vår målsättning är ju att de ska vara lite mer eftertänksamma innan beslutet fattas och pengakranarna skruvas på. Det handlar om allas våra pengar och de ska hanteras varsamt. Vi vet att många av dem vi rapporterar om tycker att uppmärksamheten är besvärande och det ska vara jobbigt när SlösO dyker upp.

Slöseriombudsmannen är dock ingen myndighet med mandat att ställa till rätta och det är idag svårt att utkräva ansvar från enskilda politiker och tjänstemän. En JO-anmälan kan bara göras för sånt som gäller myndighetsutövning och upphandling och offentliga inköp räknas inte som myndighetsutövning. Det enda maktmedel som finns är att göra en EU-anmälan och hoppas på att den tas upp till behandling. Skulle det bli ett fällande utslag går hackordningen sedan från EU till Näringsdepartementet, till den kommun det rör sig om, till de ansvariga politikerna. Som i sin tur inte behöver bry sig om örfilen från EU.

Slöseriet har fått konsekvenser

En ljusning är trots allt det faktum att samtliga politiska partier förra året ställde sig bakom ett förslag om återinförande av tjänstemannaansvaret. Den allmänna meningen var att det måste finnas andra konsekvenser än att veckla ut fallskärmar för dem som redan satt sprätt på ansenliga summor skattepengar. I den nya regeringsförklaringen härom veckan fanns dock inte kravet på tjänstemannaansvaret med längre…

Men faktum är att det finns en politisk rättvisa. I ett flertal kommuner där SlösO och media satt fokus på huvudlösa affärer, har de ansvariga politikerna åkt ut vid nästa val.

Slöseriombudsmannen presenterar varje år en lista över just det årets mest huvudlösa affärer. Genom årens lopp har det skapat en gedigen lista över vansinniga idéer, huvudlösa projekt och ett aldrig sinande slöseri med skattepengar. Här ett urval stolligheter:

Dimmaskinen i Landskrona

Det ska kännas ”trolskt” att komma till Landskrona. I en av infartsrondellerna ställdes därför ett litet troll och ett dimaggregat. Snart sveptes rondell och vägar in i en inte bara trolsk utan också ogenomtränglig dimma. Dessutom blev vägen hal. När trafiksäkerheten hotades stoppades försöket. Men skam den som ger sig. Med ”nya munstycken” var maskinen snart igång igen.

Slöseriet: 200 000

Koggarna som gick på rea i Malmö

Ambitionen var att hjälpa arbetslösa byggnadsarbetare och projektet blev att bygga två koggar. Det är en slags båtar som användes under medeltiden. De skulle sedan bli både ett vetenskapligt projekt, ett hantverksprojekt och huvudattraktionen i ett museiprojekt som snart gick i konkurs. Då skulle koggarna säljas men marknaden för begagnade medeltida koggar var inte glödhet. Prislappen hamnade på 100 kronor. För båda. Projektet i sig hade kostat 138 miljoner.

Slöseriet: 137 999 900

Etanol-Jesus kom och försvann från Örnsköldsvik

I Norra Sverige finns skogar och ur skogar kan man utvinna etanol – ett framtidens bränsle när oljan sinar. De tre kommunerna Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik samlades kring företaget Sekab och drog igång. Det blev ett äventyr över tre världsdelar och en miljardrullning utan motsvarighet i Sverige. När de tre kommunala energibolagen till slut drar i nödbromsen är allt redan försent, pengarna är borta och etanol är fortsatt framtidens bränsle.

Slöseriet: 1, 4 miljarder

De öde hoppbackarna i Falun

Falun fick uppdraget att arrangera skid-VM 2015. Att på det sättet hamna i fokus för en halv värld kan ingen politiker motstå, inte heller de i Falun. Det fanns dock ett krav: Nya hoppbackar. Sagt och gjort utrustades skidstadion i Lugnet med två hoppbackar. Efter två veckors intensivt utnyttjande står de nu oanvända och alltmer medfarna. Antalet aktiva backhoppare i Falun kan nämligen räknas på ena handens fingrar.

Slöseriet: 175 miljoner

Ingen ville se Storsjöodjuret i Svenstavik

Storsjön i Jämtland och Loch Ness i Skottland har en sak gemensamt: båda kan ståta med ett sjöodjur. Att ingen sett det bidrar ju bara till upphetsningen. I Svenstavik bestämde man sig för att bygga ett Storsjöcenter som, enligt kalkylen, skulle locka minst 15 000 turister att titta på den öde sjön och sedan köpa grejor och souvenirer i shopen. Det blev 3 000 personer. Som inte handlade särskilt mycket.

Slöseriet: 9 miljoner

Toppfrys isande affärer i Vänersborg

Köpa billigt och sälja dyrt. Det är lektion 1A i all affärsverksamhet. I Vänersborg gjorde politikerna tvärtom när man i ambitionen att rädda arbetstillfällen köpte en industrifastighet för 17 miljoner. Samtidigt fick ett företag på orten option att köpa fastigheten för 8 miljoner. Oklart varför, men företaget var snabba på att utnyttja optionen. Snart hade de också sålt fastigheten vidare – för 40 miljoner.

Slöseriet: 23 miljoner

Medeltidens värld i Götene

Böckerna om riddaren Arn blev en film som blev en upplevelsepark. Att Götene ligger ett stycke från allfartsvägarna spelade ingen roll. Kommunen köpte in kulisser och rekvisita från filminspelningen och drog igång. Men Medeltidens värld lockade inte tillnärmelsevis de skaror som kalkylen utlovade. Inte ens panikåtgärden att bygga en rosa borg och kontraktera Bert Karlsson på 20 år hjälpte. Efter år av galopperande förluster skrotas hela projektet och allt rivs: ”Det här är inte en satsning som jag tror några av våra politiker är stolta över, sa kommunstyrelsens ordförande när grävskoporna jämnade borgen med marken.

Slöseriet: 100 miljoner

Den varma sjön i Smedjebacken

Värm vattnet i sjön så att det blir badbart året om. Det var idén som skulle locka människor att flytta till Smedjebacken. Överskottsenergi från Ovakos stålindustri på orten skulle ledas ner i sjön Barken och där höja temperaturen med fem grader. Ett värmebad alltså och trots stormande protester baxades idén och projektet igenom. Den något höjda temperaturen i sjön lockade dock inga människor, däremot var fåglarna på orten lyckliga. Värmebadet förvandlades till ett fågelbad.

Slöseriet: 16,5 miljoner

Världens längsta skidtunnel i Bräcke

Bräcke, en av landets minsta kommuner har numera världens längsta underjordiska skidtunnel. Planen var att en privat aktör skulle bygga skidtunneln, men inget privat företag ville vare sig bygga eller driva tunneln. Då byggde och drev kommunen skidtunneln själv. Efter ex månader var anläggningen konkursmässig och kommunen indragen i en invecklad rättslig tvist med byggentreprenören.

Slöseriet: 70 miljoner

Den heta soffan i Uppsala

En vacker gest till stadens invånare, något som livar upp stadsmiljön. Det tyckte stadsbyggnadskontoret att Uppsala behövde. Svaret blev en gigantisk soffa, självlysande, uppvärmd och med plats för 250 personer. Det randiga mästerverket vräker sig nu i ensamt majestät på Forumtorget i centrala Uppsala.

Slöseriet: 12 miljoner

Maten som reser med taxi i Kristianstad

I Kristianstad ligger de två äldreboendena Tollaregården 120 meter från varandra. Det gemensamma köket ligger i en av byggnaderna och 24 portioner mat måste följaktligen transporteras till de som bor i det andra huset. Att använda den överbyggda gångbron som sammanbinder de två fastigheterna var inget alternativ. Istället köpte kommunen in ett taxiföretag som två gånger om dagen kör maten, en resa som med bil blir 350 meter. När kostnaden, 1 500 kronor per dag blev ifrågasatt lyckades kommunen förhandla ner priset till 1 190 kronor per dag. Men att hitta en helt annan lösning är det inte tal om.

Slöseriet: 551 000 per år

Fakta: SlösO

Slöseriombudsmannen lanserades år 2010 som ett gemensamt projekt mellan Skattebetalarna och tankesmedjan Timbro för att uppmärksamma såväl småskaligt som storskaligt slöseri med skattepengar.

Så småningom blev SlösO en fristående del av Skattebetalarna. Genom åren har sju olika personligheter innehaft rollen som SlösO och satt sin egen prägel på arbetet.

Sedan 2018 drivs Slöseriombudsmannen som en institution snarare än en person.

Toppnyheter

Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

2 tim
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

Idag 14:16
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

Idag 10:02
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

OECD: Svenskar blev rikare – trots det historiska raset

De disponibla inkomsterna för hushållen i västvärlden steg 0,1 procent per capita under första kvartalet. Detta trots att BNP per capita samtidigt föll med 2 procent i coronakrisen, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Stödpaket i många länder förklarar skillnaden.

Gapet mellan tillväxten för hushållsinkomster och fallande BNP på 2,1 procentenheter är enligt OECD det största sedan fjärde kvartalet 2008, då finanskrisen slog till med full kraft mot västvärldens ledande ekonomier.

Att hushållsinkomsterna inte sjönk lika mycket som BNP under årets första kvartal hänger enligt en OECD-rapport ihop med att många regeringar lanserade stödpaket under kvartalet.

I Sverige steg hushållsinkomsterna per capita med 1,3 procent under första kvartalet, enligt OECD. Det var en av de högsta tillväxtnivåerna bland OECD-länderna.

Bland de sju största OECD-länderna var det bara USA som hade en positiv utveckling för hushållsinkomsterna under kvartalet, vilket återspeglar att covid-19-pandemin då ännu inte hade slagit till med full kraft där.

I Italien och Tyskland föll hushållsinkomsterna per capita med 1,8 respektive 1,2 procent under första kvartalet. I Storbritannien och Frankrike var nedgången något mindre, minus 0,7 respektive minus 0,3 procent.

Idag 13:34
Arkivbild.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undersökning: 8 av 10 reseanställda permitterade

Ny statistik från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF visar att resebranschen är den sektor som drabbats allra hårdast i coronapandemin. Där ligger permitteringsgraden på 83 procent, att jämföra med svenska genomsnittet på 12 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, i ett uttalande.

Hotell- och restaurangbranschen är enligt undersökningen den sektor som drabbats näst hårdast. Där är permitteringsgraden dock betydligt lägre på 42 procent.

Idag 06:27
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Idag 08:13
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Skolkorridor, arkivbild. Anders Tegnell vid dagens pressträff. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Lärare varnar: Stor risk att öppna gymnasieskolor

Folkhälsomyndigheten har gett gymnasieeleverna grönt ljus att återgå till klassrummen i höst. Men gymnasieläraren Jörgen Olsson, 61, är orolig för att smittspridningen av covid-19 kan ta fart, skriver Expressen.

– Det är ett stort steg och uppenbart också en stor risk man tar, säger han till tidningen och pekar på att det kan vara uppemot 32 elever i ett klassrum och att många elever blandas i korridorerna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet att det inte finns några garantier.

– Men vi tycker ändå att det är viktigt att gymnasieskolorna får gå tillbaka till någon sorts normalitet.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Biståndsminister Peter Eriksson.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Sverige ger 4,8 miljoner kronor i bistånd till Beirut

Sida ger 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda Korset för att hjälpa till i arbetet efter explosionen i Beirut, rapporterar TT.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd till Röda Korset i Libanon, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sedan tidigare står det klart att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap också skickat sjukvårdsmaterial till Libanon.

3 tim
Emmanuel Macron pratar med en kvinnlig demonstrant.  Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron möttes av arga invånare i Beirut: ”Folket vill att regimen ska falla”

Arga demonstranter mötte Frankrikes president Emmanuel Macron när han anlände till Beirut på torsdagen för att besöka det explosionsdrabbade området, rapporterar CNN.

– Folket vill att regimen ska falla, skrek demonstranterna, som anklagar korrupta politiker för explosionerna som tog över 145 människors liv.

Enligt flera rapporter ska myndigheter i Beirut ha ignorerat upprepade varningar om de farliga kemikalier som förvarades i stadens hamn och som orsakade explosionerna.

Macron lovade folkmassorna att hjälp för att återuppbygga Beirut inte kommer att gå till korrupta politiker, skriver Reuters.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, sa han enligt TT.

6 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Nicole Pereira / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Storbankens dom: Så går börsen i höst

Börskraschen i våras blev mindre än många spådde, men nu väntar en tuff återhämtning. Det spår Deutsche Bank i en ny prognos, skriver Dagens Industri.

Ett vaccin kan förbättra utsikterna framöver, men återhämtningen på USA-börser blir motig på kort sikt, enligt banken.

”Nästa fas, från mitten av 2020 till mitten av 2021 då ett vaccin antas vara tillgängligt, väntas bli betydligt trögare, och trögare än vad vi räknade med i vår tidigare prognos”, skriver Deutsche Bank.

Mycket hänger på om kongressen kan enas kring ett nytt stort stimulanspaket.

”Just nu är det ett av de största osäkerhetsmomenten, som kan påverka vår bedömning av återhämtningskurvan om utfallet blir markant annorlunda än vad vi antagit”, skriver banken, rapporterar Dagens Industri.

3 tim
undefined

Svag börsnedgång: Nolato och Gunnebo dagens vinnare

Stockholmsbörsen backade något under en förhållandevis händelsefattig torsdag. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: -0,1%
• OMXS30: -0,4%
Bland storbolagen gick SEB bäst med en uppgång på närmare 1 procent medan Securitas tappade mest med ett fall på närmare 3 procent.

I nyhetsflödet noteras att Nolato köper det amerikanska företaget GW Plastics, med en omsättning om cirka 1,8 miljarder kronor, för cirka 2 miljarder kronor. Nolatos aktie steg över 9 procent.

Säkerhetsbolaget Gunnebo säljer sin svenska del av verksamheten Gateway med 25 anställda. Aktien steg över 3 procent.

First North-listade Cell Impact skjuter fram de sedan tidigare kommunicerade finansiella målen för 2021 och 2023 till 2022 respektive 2024. Aktien rasade 8 procent.

Spotlight-noterade Alteco rusade över 400 procent efter att bolaget mottagit en rapport från Ryssland rörande en 43 årig kvinnas tillfrisknande från covid-19 – där bolagets produkt LPS Adsorbera använts. Vd Fredrik Jonsson förtydligade snart att produkten endast används för att ta bort gifter ur blodet.

”Marknaden har uppenbarligen tolkat nyheten på felaktigt sätt”, skriver bolaget i ett nytt pressmeddelande.

Trots dementin stängde Altecos aktie över 60 procent högre.

Idag 07:15
Läs mer om Dagens börs