Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

10 sätt att sänka bilutgifterna – kan spara tusenlappar

Upplever du att dina bilkostnader har skenat i väg på sistone? Misströsta inte. Det är förbluffande enkelt att få ordning på kalklylerna igen, skriver Mestmotor.se. I bästa fall kan du spara flera tusen om året.

Här sammanställer vi sajtens 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna:

1. Se över ditt bilbehov

Först av allt är det viktigt att fråga sig hur stor användning du har av din nuvarande bil och dess utrymme alla 365 dagar på året. Det kan det vara ett alternativ att skala ner på bilens storlek, spara på bränsle- och driftkostnader och istället hyra större bilar från fall till fall.

2.Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Att privatleasa kanske passar en person medan bilpool är mer förmånlig för den andra. Titta igenom villkoren och jämför de olika alternativen så finns det förmodligen pengar att spara.

3. Köpa ny bil eller begagnad?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Den nya bilen är visserligen fräsch och fin men löper stor risk för att tappa mycket i värde på kort tid. Den äldre kan bli ett fynd men i slutändan kosta mer i oberäkneliga service- och reparationsutgifter. Gör därför research för att bespara dig onödiga utgifter i framtiden.

4. Välj rätt finansiering

Att köpa bilen via lån eller privatleasing kan kosta mer än det smakar. Därför är det bra att jämföra med andra alternativ, som till exempel privatlån.

5. Håll koll på värdefallet – den största boven

Ingen vill se sin bil tappa hälften av sitt värde på 3-4 år. Därför måste den här dolda kostnaden vara inräknad i ekonomikalkylen vid allra första början när du letar bil. Bättre att se sanningen i vitögat direkt än att få en chock efteråt.

6. Jämför försäkringar

Inför ett bilköp kan man också redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det tar inte mer än några minuter och ger samtidigt jättemycket tillbaka.

7. Sänk bränsleförbrukningen

Här besitter du själv makten att minska på förbrukningen genom så kallad eco-driving. Det är också viktigt att hålla koll på däcktrycket, vilket minskar risken för slitage, bilens prestanda och allt vad det innebär för ekonomin.

8. Vårda din bil

På så sätt undviker du onödiga värdetapp när det är dags att sälja. Ta dig tiden att hålla bilen ren och fri både in- och utvändigt. Håll också koll på all dokumentation kring bilen och se till att serva den efter de intervall som anges.

9. Sälj din bil på mest förmånliga vis

Vill du byta in din bil mot en nyare modell bör du inte ge bilhandlaren ensamrätt att sälja din bil. Det kan vara mer förmånligt att försöka sälja den privat. För den som ser det som svårt och omständigt finns det även företag som kan bistå i detta.

10. Välj rätt förmånsbil

Sist men verkligen inte minst, se över möjligheten att skaffa tjänstebil ellerv förmånsbil och då gärna en laddhybrid eftersom nuvarande regelverk gör det mer förmånligt. Försök övertala företags ekonomichef om de ekonomiska vinsterna, skriver Mestmotor.se och hänvisar till de stora skillnaderna i månadsutgifter mellan en bensindriven bil och en laddhybrid.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Ny mätning: SD är största parti med ny toppnotering

Sverigedemokraterna är största parti och får stöd från mer än var fjärde väljare, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Om det vore val i dag skulle 25,4 procent av väljarna lägga sin röst på SD.

Det är 1,4 procentenheter mer än motsvarande mätning förra månaden och nästan åtta procentenheter högre än vid förra årets riksdagsval.

Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson tar SD väljare från KD och M, som båda backar i mätningen. Skillnaden mot Socialdemokraterna är däremot inte lika stor som vid den förra mätningen. Nu ökar S med 2,1 procentenheter och når ett stöd på 24,3 procent.

2 tim
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Januariavtalet har gjort regeringen svagare”

Det är svårt att vara glad över dagens SCB-mätning som liberal menar DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

”Det är inte mer liberal, eller ens högerpolitik, som väljarna ber om i stället. Sverigedemokraterna har ökat med mer än 5 procentenheter sedan majmätningen”, skriver hon.

PM Nilsson på DI:s borgerliga ledarsida skriver att decemberöverenskommelsen och januariavtalet har försvagat regeringsmakten och gjort Åkesson till den tydligaste oppositionsledaren.

”Den rollen är stark och vinner lätt sympatier, särskilt om regeringsmakten är svag och splittrad.”

Peter Franke på socialdemokratiska Värmlands Folkblad frågar sig om det inte är M som står inför det största problemet.

”Visserligen ökar partiet jämfört med mätningen i maj, men är rejält akterseglade av SD, som plockar väljare främst från M och KD.”

3 dec
Jimmie Åkesson och Henrik Gustafsson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD: Många ser problem som vi länge har påtalat

SD fortsätter att skörda framgångar i opinionen enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop – något som gläder SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Han säger till Aftonbladet att han tror att förklaringen till det stora stödet är att många väljare upplever problem i sin vardag som SD länge har påtalat.

– I grunden är det en förtroendefråga, säger han, utan att gå närmare in på vilka problem som åsyftas.

1 tim
Läs mer om Opinionsläget
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

L redo slakta C:s AF-reform: ”Finns ingen majoritet”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att tillgodose Moderaternas och Kristdemokraternas krav om Arbetsförmedlingens framtid, skriver DI.

Sabuni är bland annat villig att göra avkall på den privatisering av myndigheten som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

– Det finns ingen majoritet för vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi januaripartier hörsammar det, säger Nyamko Sabuni till DI.

1 tim
Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Eva Nordmark. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Misstroenden har blivit politikens nya svarta

Dagen efter att både V, M, KD och SD deklarerat att de kommer att rösta för ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är det ämnet som dominerar på morgonens ledarsidor.

Expressens ledarredaktion är av åsikten att det är bra att tvinga regeringen att backa om reformerna kring Arbetsförmedlingen, men att det borde ha gjorts genom att röstas ner reformen i riksdagen.

”I stället har misstroendeförklaringar blivit det nya svarta i politiken”, skriver de.

Sydsvenskan flaggar för att V:s agerande i frågan ”krattar manegen” för M, KD och SD och att Vänsterpartiets spel kring det hela är ”sällsynt oansvarigt”.

Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industri tycker att det är helt rätt att väcka misstroende mot Eva Nordmark och listar flera skäl. Hon nämner dels att regeringen har en majoritet emot sig och att planerna kring Arbetsförmedlingen har brister.

37 min
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

22 min
undefined

Pelosi i bråk med reporter: ”Tjafsa inte med mig!”

Representanthusets talman Nancy Pelosi hamnade i ett bråk med en reporter efter dagens pressträff där hon meddelade att Demokraterna går vidare med riksrättsanklagelserna mot Donald Trump.

– Hatar du presidenten? frågade en reporter när Pelosi var på väg att lämna rummet. Det fick henne att gå tillbaka till mikrofonen och uppmana reportern att inte ”tjafsa med henne”.

– Som katolik blir jag arg när du använder ordet ’hat’ när du pratar med mig. Jag hatar ingen, sa Pelosi men tillade att hon inte tycker om presidentens politik, och hur han har agerat i Ukrainafrågan.

Igår 18:26
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

Igår 17:23
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer