Polisinsats vid Katrinelundsgymnasiet. Skolan har utrymts efter att en elev framfört hot mot skolan under fredagen.   Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten på sociala medier

1 300 elever utrymdes efter hot: ”Hemsk upplevelse”

Polisens insatsstyrka stormade Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg på förmiddagen, efter ett hot i sociala medier.

Skolans 1 300 fick elever fick utrymmas och flera vittnar om att polisinsatsen var obehaglig.

– Det är en hemsk upplevelse, säger en elev till P4 Göteborg.

– Det var stressigt. Man hann inte hämta sina saker för alla ville springa ut, säger en annan till radiokanalen.

En tidigare elev i 20-årsåldern misstänks ligga bakom hotet. Polisen har inte fått tag på personen.

Stefan Öhman, områdeschef på Katrinelundsgymnasiet, säger till SVT Nyheter Väst att evakueringen gick lugnt till.

– Både elever och personal har skött sig exemplariskt. Det är ingen trevlig händelse men jag upplever att alla håller sig lugna, säger han.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer